dBos Online

Tips van jouw de Bibliotheek op School consulent!

# 66 | Illustreren met het tekenalfabet

De scheve kerstboom

Eenvoudige illustraties maken met het tekenalfabet. | Doelgroep: bovenbouw

Wat ga je doen?

Met behulp van een paar basisvormen kun je eigenlijk alles tekenen. Natuurlijk zal het dan niet levensecht lijken, maar de voorwerpen zijn wel duidelijk herkenbaar.Veel tekenaars gebruiken alleen een zwarte stift voor hun tekeningen;zoals bijvoorbeeld in de boeken 'Leven van een loser' van Jeff Kinney. Wil jij ook leren tekenen?Dat kan!

• Er zijn twee regels: afkijken mag en fouten maken moetwant je kunt altijd weer opnieuw beginnen als het niet helemaal naar je zin is.
  • Net zoals je bij schrijven de letters van het alfabet nodig hebt, heb je voor tekenen het tekenalfabet nodig. Deze basisvormen kun je voor al jouw tekeningen gebruiken.
Opdracht 1:

Teken de volgende vormen na.

een stip
een streep
een driehoek
een vierkant
een cirkel
een halve cirkel + een halve cirkel samen = golflijn of een spiraal

Tekenalfabet

Opdrachten 2 t/m 4:

Tekenalfabet 2

Opdracht 5

Ga opzoek naar voorwerpen in je omgeving en teken ze met de vormen van het teken alfabetLet opteken niet te veel details, houd het simpel! Je kunt de vormen natuurlijk ook inkleuren. Veel plezier!

Inspiratiebron: Teken-vierdaagse, 'De Betekenaar'

Wat heb je nodig?

• Een schrift of tekenpapier
  • Een stift