Direct naar de inhoud
Corona

UPDATE 15 oktober: We blijven open, sommige vestigingen hebben aangepaste openingstijden. Ook kun je van onze leestafels, studie- en werkplekken gebruiken blijven maken. De meeste activiteiten gaan corona proef door. Wij verzoeken je zeer dringend om een mondkapje te dragen in de bibliotheek.

Vanwege de nieuwe coronamaatregelen van de overheid gelden er sinds 14 oktober strengere regels rondom een bezoek aan de bibliotheek.

Een bezoek aan de bibliotheek

We zijn heel blij je te kunnen blijven ontvangen. We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat je de bibliotheek veilig en prettig kunt bezoeken. Bij de ingang vragen wij waarvoor je een bezoek aan de bibliotheek brengt, in sommige gevallen kunnen wij je vragen om je te registeren. Ook kan er gebruik worden gemaakt van onze leestafels, printers, studie- en werkplekken. Wel vragen we je om je te registreren bij de balie. De meeste activiteiten gaan corona proef door. Uiteraard geldt hierbij de 1,5 meter social distance. Wij verzoeken je zeer dringend om een mondkapje te dragen in de bibliotheek. Hiermee volgen wij het dringende advies van de overheid. Om je te kunnen voorbereiden op een bibliotheekbezoek hebben we hieronder alle praktische informatie voor je op een rijtje gezet. 

Wanneer is mijn bibliotheek open?

De vestigingen zijn open, sommige vestigingen gaan iets later open en sluiten eerder dan je gewend bent. Kijk daarom eerst naar het actuele overzicht hieronder.

Bekijk hier het actuele overzicht van de openingstijden per vestiging.

Kafe Kaft in de bibliotheek van Alkmaar Centrum is helaas tijdelijk gesloten. 

Wat zijn de huidige maatregelen?

De gezondheid en veiligheid van onze bezoekers en medewerkers hebben onze hoogste prioriteit. We hebben de vestigingen zo ingericht dat deze voor jou veilig zijn om te bezoeken en voor onze medewerkers veilig zijn om in te werken. Op basis van het advies van het RIVM hanteren we onderstaande maatregelen. We vertrouwen op je medewerking.

 • Houd 1,5 meter afstand.
 • Bereid je bezoek thuis voor, door boeken uit te zoeken uit onze online catalogus. Reserveren kan ook.
 • Kom zoveel mogelijk alleen naar de bibliotheek of met maximaal 1 andere persoon uit je huishouden.
 • Wij verzoeken je om een mondkapje te dragen in de bibliotheek. Hiermee volgen wij het dringende advies van de overheid.
 • Ook verzoeken we je om bij binnenkomst gebruik te maken van een mandje. Zijn de mandjes bij de ingang op? Wacht dan even tot iemand een mandje terugbrengt. Je kunt de mandjes zelf desinfecteren.
 • In al onze vestigingen kan gebruik gemaakt worden van de leestafel, werk- en studieplekken. De stilteruimtes zijn momenteel nog gesloten. We zien soms helaas dat de 1,5 meter afstand op studeer- en werkplekken niet wordt aangehouden. Stoelen worden verplaatst en er wordt te dicht op elkaar gewerkt en gestudeerd. Er geldt nu voor elke studie- en werkplek een maximale verblijftijd van twee uur. We vragen je daarom om je te registeren. Met het achterlaten van je gegevens geef je toestemming voor de verwerking en overdracht van je gegevens ten behoeve van de uitvoering van een eventueel bron- en contactonderzoek door de GGD. Meld je hiervoor bij de balie, je ontvangt dan een bad-eendje dat je zichtbaar bij je werkplek kunt neerzetten. Zo is het voor iedereen duidelijk dat je de plek gereserveerd hebt. We verzoeken je vriendelijk toch dringend om je stoel te laten staan.
 • De pc's in onze vestigingen worden zoveel als mogelijk vrijgegeven, maar het prettigste is als je jouw eigen apparatuur meeneemt. 

Extra hygiënemaatregelen

 • Vriendelijk verzoek om je handen bij binnenkomst van de bibliotheek te desinfecteren omdat we je niet de mogelijkheid kunnen bieden je handen te wassen.
 • In alle vestigingen wordt zoveel mogelijk geventileerd.
  Extra schoonmaakmaatregelen en ontsmettingsmiddelen zijn beschikbaar voor medewerkers en bezoekers.
 • Bezoekers en medewerkers worden geattendeerd op het houden van 1,5 meter afstand en de geldende maatregelen.

We willen je nadrukkelijk vragen om je ook steeds aan de basisregels rondom corona te houden.

 • Blijf bij klachten thuis en laat je testen.
 • Houd 1,5 meter afstand van anderen.
 • Was je handen heel vaak en hoest en nies in je elleboog.

Samen met jullie – onze leden en bezoekers – nemen wij zo onze verantwoordelijkheid voor het terugdringen van het aantal besmettingen met het coronavirus.

We bedanken je voor je begrip en medewerking!

Veel gestelde vragen

Wanneer is de bibliotheek open?
De actuele openingstijden van onze vestigingen zijn hier te vinden. Er zijn tijden waarop het rustig is in de bibliotheek. Wil je de bibliotheek op een rustig moment bezoeken? Neem dan contact op met de klantenservice. Zij kunnen je vertellen wanneer je de bibliotheek het beste kunt bezoeken.

Gaan de geplande activiteiten gewoon door?
Taalcafe’s, CoderDojo’s en Legomindstorms gaan helaas voorlopig niet door. De overige activiteiten die al gepland staan voor de komende periode gaan wel door. Deze kunnen ‘coronaproof’ plaatsvinden, ook binnen de nieuwe normen. Voor alle activiteiten geldt reserveer deze van te voren. Dit kan gemakkelijk via onze online agenda. Volg altijd de aanwijzingen van de organisatoren op. We vragen je bijvoorbeeld om de stoelen te laten staan, en verplaats jezelf zo min mogelijk.

Ik behoor tot de kwetsbare groep, ik kan niet langs komen. Wel wil ik graag lenen, kan dat?
Je kunt gebruik maken van service de Bibliotheek aan Huis. Neem hiervoor contact op met onze Klantenservice. Een vrijwilliger neemt vervolgens contact met je op en komt op een afgesproken moment boeken aan huis brengen.

Kan ik mijn materialen weer inleveren?
Ja, alle vestigingen zijn open, je kunt jouw geleende materialen gewoon inleveren. Dit mag ook een andere vestiging zijn, dan waar je materialen vandaan komen.

Kan ik vanuit huis materialen reserveren?
Ja, dat kan. Dit kan via de bibliotheek Wise app. Of je kunt inloggen in “Mijn bibliotheek” via onze website.

Kan ik printen, kopiëren of een pc gebruiken?
Ja, dit is nog steeds mogelijk. 

Kan ik gebruik maken van een studie- of werkplek?
In al onze vestigingen kan gebruik gemaakt worden van werk- en studieplekken. De stilteruimtes zijn momenteel nog gesloten. We zien soms helaas dat de 1,5 meter afstand op studeer- en werkplekken niet wordt aangehouden. Stoelen worden verplaatst en er wordt te dicht op elkaar gewerkt en gestudeerd. Er geldt nu voor elke studie- en werkplek een maximale werktijd van twee uur. Meld je van te voren bij de balie, je ontvangt dan een bad-eendje dat je zichtbaar bij je werkplek kunt neerzetten. Zo is het voor iedereen duidelijk dat je de plek hebt gereserveerd. We verzoeken je vriendelijk toch dringend om je stoel te laten staan.

Wanneer moet ik mijn boeken weer inleveren?
Door in te loggen in mijn bibliotheek via de website rechtsboven of via de gratis bibliotheek Wise app, zie je wanneer de boeken uiterlijk weer terug moeten naar de bibliotheek.

Meer informatie

We houden je op de hoogte via deze link: www.bknw.nl/coronavirus of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Voor vragen kun je terecht bij de klantenservice (bereikbaar van maandag t/m vrijdag, 9.00 - 17.00 uur):

of bel 072-515 66 44 | WhatsApp: 06-124 165 84

Het kan zijn dat de wachttijd wat langer is dan gebruikelijk. Hiervoor onze excuses. 
We hopen op je begrip in deze uitzonderlijke situatie.