Direct naar de inhoud
Corona

UPDATE 18 november: We zijn blij je weer te mogen ontvangen. We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat je de bibliotheek veilig en prettig kunt bezoeken.

 

Update 18 november | Een bezoek aan de bibliotheek

Gelukkig is het vanaf 19 november weer mogelijk om de bibliotheek te bezoeken voor het lenen van materialen en het deelnemen aan een activiteit. Of voor het gebruiken van een lees- of studieplek. Wij ontvangen je daar weer graag op een veilige manier. Neem daarom even de tijd om de maatregelen door te nemen alvorens je een bezoek brengt aan de bibliotheek. 

Maatregelen in de bibliotheek

Het bezoek aan de bibliotheek is nog steeds aan maatregelen gebonden. Op basis van het advies van het RIVM hanteren we onderstaande maatregelen. We vertrouwen op je medewerking. 

 • Bereid je bezoek thuis voor, door boeken uit te zoeken uit onze online catalogus. Reserveren kan ook.
 • Kom zoveel mogelijk alleen naar de bibliotheek of met maximaal 1 andere persoon uit je huishouden.
 • Vriendelijk verzoek om je handen bij binnenkomst te desinfecteren omdat we je niet de mogelijkheid kunnen bieden je handen te wassen.
 • Wij verzoeken je om een mondkapje te dragen in de bibliotheek. Hiermee volgen wij het dringende advies van de overheid.
 • Maak bij binnenkomst gebruik van een mandje. Zijn de mandjes bij de ingang op? Wacht dan tot iemand een mandje terugbrengt. Je kunt de mandjes zelf desinfecteren.
 • Bij de ingang vragen wij waarvoor je een bezoek aan de bibliotheek brengt, in sommige gevallen vragen wij je om je te registeren. 
 • Leestafels, printers, studie- en werkplekken zijn weer toegankelijkBij gebruik hiervan vragen we je om je te registreren bij de balie.
 • Laat alle meubels op de aangewezen plekken staan. 
 • De meeste activiteiten gaan coronaproof door.Aanmelden is hiervoor (meestal) nodig. Dit kan via de activiteiten-agenda


Extra hygiënemaatregelen

 • In alle vestigingen wordt zoveel mogelijk geventileerd. Extra schoonmaakmaatregelen en ontsmettingsmiddelen zijn beschikbaar voor medewerkers en bezoekers.
 • Bezoekers en medewerkers worden geattendeerd op het houden van 1,5 meter afstand en de geldende maatregelen.


Houd je aan de corona-basisregels 

 • Heb je verkoudheids- of griepverschijnselen, volg dan het advies van het RIVM en blijf thuis.
 • Houd 1,5 meter afstand van anderen.
 • Was je handen heel vaak en hoest en nies in je elleboog.

Samen met jou – onze leden en bezoekers – nemen wij zo onze verantwoordelijkheid voor het terugdringen van het aantal besmettingen met het coronavirus. We bedanken je voor je begrip en medewerking!

 

Wanneer is mijn bibliotheek open?

De meeste vestigingen zijn open, sommige vestigingen gaan iets later open en sluiten eerder dan je gewend bent. Kijk daarom eerst naar het actuele overzicht van de openingstijden per vestiging.

Kafe Kaft in de bibliotheek van Alkmaar Centrum is helaas tijdelijk gesloten. 


Veel gestelde vragen

Wanneer is de bibliotheek open? 
De actuele openingstijden van onze vestigingen zijn hierte vinden. Er zijn tijden waarop het rustig is in de bibliotheek. Wil je de bibliotheek dan bezoeken? Neem contact op met de klantenservice. Zij vertellen je wanneer je de bibliotheek het beste kunt bezoeken.

Gaan de geplande activiteiten gewoon door? 
Taalcafe’s, CoderDojo’s en Legomindstorms gaan helaas voorlopig niet door.De overige activiteiten die al gepland staan voor de komende periode gaan wel door. Deze kunnen ‘coronaproof’ plaatsvinden, ook binnen de nieuwe normen. Voor alle activiteiten geldt reserveer deze van tevoren. Dit kan gemakkelijk via onze online agenda. Volg altijd de aanwijzingen van de organisatoren op. We vragen je bijvoorbeeld om de stoelen te laten staan, en verplaats jezelf zo min mogelijk.

Ik behoor tot de kwetsbare groep, ik kan niet langs komen. Wel wil ik graag lenen, kan dat? 
Je kunt gebruik maken van service de Bibliotheek aan Huis. Neem hiervoor contact op met onze klantenservice. Een vrijwilliger neemt vervolgens contact met je op en komt op een afgesproken moment boeken aan huis brengen.

Kan ik mijn materialen weer inleveren? 
Ja, alle vestigingen zijn open, je kunt jouw geleende materialen gewoon inleveren. Dit mag ook een andere vestiging zijn, dan waar je materialen vandaan komen.

Kan ik vanuit huis materialen reserveren? 
Ja, dat kan. Dit kan via de bibliotheek Wise app. Of je kunt inloggen in Mijn Bibliotheek via onze website.

Kan ik printen, kopiëren of een pc gebruiken? 
Ja, dit is nog steeds mogelijk. 

Kan ik gebruik maken van een studie- of werkplek? 
In al onze vestigingen kan gebruik gemaakt worden van werk- en studieplekken. De stilteruimtes zijn momenteel nog gesloten. We zien soms helaas dat de 1,5 meter afstand op studeer- en werkplekken niet wordt aangehouden. Stoelen worden verplaatst en er wordt te dicht op elkaar gewerkt en gestudeerd. Er geldt nu voor elke studie- en werkplek een maximale werktijd van twee uur. Meld je van tevoren bij de balie, je ontvangt een bad-eendje dat je zichtbaar bij je werkplek kunt neerzetten. Zo is het voor iedereen duidelijk dat je de plek hebt gereserveerd. We verzoeken je vriendelijk toch dringend om je stoel te laten staan.

Wanneer moet ik mijn boeken weer inleveren? 
Door in te loggen in Mijn Bibliotheek of via de gratis bibliotheek Wise app. Hier zie je wanneer de boeken uiterlijk weer terug moeten naar de bibliotheek.


Meer informatie

We houden je op de hoogte via: www.bknw.nl/corona of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Voor vragen kun je terecht bij de klantenservice (bereikbaar maandag t/m vrijdag van 9.00 - 17.00 uur en zaterdag van 10.00 - 16.00 uur):

of bel 072-515 66 44 | WhatsApp: 06-124 165 84

Het kan zijn dat de wachttijd wat langer is dan gebruikelijk. Hiervoor onze excuses. 
We hopen op je begrip in deze uitzonderlijke situatie.