Corona

Update 11 juni: Vanaf 14 juni worden de openingstijden verruimd. Check de tijden per vestiging op onze website. Alles voor een veilig en prettig bezoek aan de bibliotheek.

Een bezoek aan de bibliotheek

Openingstijden verruimd en reserveren werk- en studieplekken 

Gelukkig is het weer mogelijk om de bibliotheek vaker te bezoeken voor het uitzoeken, lenen en inleveren van materialen. Vanaf 14 juni zijn onze openingstijden weer verder verrruimd voor de vestigingen Alkmaar Centrum, Alkmaar de Mare, Castricum, Bergen en Heerhugowaard Centrum.

Ook is het gebruikmaken van werk- en studieplekken in onze vestigingen weer mogelijk. Reserveren vooraf is verplicht. De leestafel is ook weer in gebruik. Meld je bij binnenkomst hiervoor aan en volg de instructies van de medewerker.

Het volgen van activiteiten in de vestigingen is helaas nog niet mogelijk. We hopen deze diensten verder te kunnen uitbreiden in fase 3 van het openingsplan.

Het bezoek aan onze vestigingen is nog steeds aan maatregelen gebonden. Op basis van het advies van het RIVM hanteren we onderstaande maatregelen. We vertrouwen op je medewerking. 

 • Bereid je bezoek thuis voor, door boeken uit te zoeken uit onze online catalogus. Reserveren (online) kan ook.
 • Kom zoveel mogelijk alleen naar de bibliotheek of met maximaal 1 andere persoon uit je huishouden.
 • Vriendelijk verzoek om je handen bij binnenkomst te desinfecteren omdat we je niet de mogelijkheid kunnen bieden je handen te wassen.
 • Wij verzoeken je om een mondkapje te dragen in de bibliotheek. Hiermee volgen wij het dringende advies van de overheid.
 • Maak bij binnenkomst gebruik van een mandje. Zijn de mandjes bij de ingang op? Wacht dan tot iemand een mandje terugbrengt. Je kunt de mandjes zelf desinfecteren.
 • Bij de ingang wordt er een gezondheidscheck gedaan envragen wij je om je te registeren. Het is nodig je gegevens achter te laten i.v.m. mogelijke uitvoering van bron- en contactonderzoek door de GGD.
 • Studie- en werkplekken zijn weer toegankelijk, mits beschikbaar. Reserveer hiervoor vooraf aan je bezoek een plek. Zodat je exact weet waar en wanneer jij kan studeren of werken. Je reserveert een plek via de agenda op onze website. 
 • Leestafels zijn weer (deels) toegankelijk, mits beschikbaar. Het gebruik maken van een leestafel is mogelijk door bij binnenkomst je aan te melden en het meenemen van een item naar de leestafel. Volg de instructies van de medewerker.
 • Printers zijn toegankelijk. 
 • Laat alle meubels op de aangewezen plekken staan. 
 • De online activiteiten gaan door.Wij hopen binnenkort weer te mogen starten met activiteiten in de vestigingen. Houd hiervoor de activiteiten-agenda in de gaten
Extra hygiënemaatregelen
 • In alle vestigingen wordt zoveel mogelijk geventileerd. Extra schoonmaakmaatregelen en ontsmettingsmiddelen zijn beschikbaar voor medewerkers en bezoekers.
 • Bezoekers en medewerkers worden geattendeerd op het houden van 1,5 meter afstand en de geldende maatregelen.
Houd je aan de corona-basisregels 
 • Heb je verkoudheids- of griepverschijnselen, volg dan het advies van het RIVM en blijf thuis.
 • Houd 1,5 meter afstand van anderen.
 • Was je handen heel vaak en hoest en nies in je elleboog.
Wanneer is mijn bibliotheek open?

Alle vestigingen zijn open, sommige vestigingen gaan iets later open en sluiten eerder dan je gewend bent. Kijk daarom eerst naar het actuele overzicht van de openingstijden per vestiging.Er zijn tijden waarop het rustig is in de bibliotheek. Wil je de bibliotheek dan bezoeken? Neem contact op met de klantenservice. Zij vertellen je wanneer je de bibliotheek het beste kunt bezoeken.

Kafe Kaft in de bibliotheek van Alkmaar Centrum is vanaf 15 juni weer open.  

Samen met jou – onze leden en bezoekers – nemen wij zo onze verantwoordelijkheid voor het op een veilige en prettige manier kunnen bezoeken van de bibliotheek. We bedanken je voor je begrip en medewerking en zien je graag in een van onze vestigingen!


Veelgestelde vragen

Wanneer is de bibliotheek open? 

De actuele openingstijden van onze vestigingen zijn hierte vinden.

Gaan de geplande activiteiten gewoon door? 

De online activiteiten gaan door. Wij hopen binnenkort weer te mogen starten met activiteiten in de vestigingen. Houd hiervoor de activiteiten-agendain de gaten.

Ik behoor tot de kwetsbare groep, ik kan niet langs komen. Wel wil ik graag lenen, kan dat? 

Je kunt gebruik maken van service de Bibliotheek aan Huis. Neem hiervoor contact op met onze klantenservice. Een vrijwilliger neemt vervolgens contact met je op en komt op een afgesproken moment boeken aan huis brengen.

Kan ik mijn materialen weer inleveren? 

Ja, alle vestigingen zijn open, je kunt jouw geleende materialen gewoon inleveren. Dit mag ook een andere vestiging zijn, dan waar je materialen vandaan komen.

Wanneer moet ik mijn boeken weer inleveren? 

Je kunt vanaf 20 mei de eerste vier weken boetevrij inleveren. Of check de uitleentermijn door in te loggen in Mijn Bibliotheek of via de gratis bibliotheek Wise app. Hier zie je wanneer de boeken uiterlijk weer terug moeten naar de bibliotheek.

Kan ik vanuit huis materialen reserveren? 

Ja, dat kan. Dit kan via de bibliotheek Wise app. Of je kunt inloggen in Mijn Bibliotheek via onze website.

Kan ik printen of kopiëren?

Ja, dit is weer mogelijk in de meeste vestigingen. Vraag aan de medewerker om informatie bij binnenkomst.  

Kan ik gebruikmaken van een studie- of werkplek? 

Ja, dit is vanaf 1 juni weer mogelijk. Reserveren vooraf is verplicht. Meer informatie of reserveren? Klik hier.

Kan ik gebruikmaken van de leestafel?

Ja, dat is weer mogelijk. Mits er plek beschikbaar is. Meld bij binnenkomst dat je voor de leestafel komt en je ontvangt een item om mee te nemen naar de leestafel. 

Meer informatie

We houden je op de hoogte via: www.bknw.nl/corona of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Voor vragen kun je terecht bij de klantenservice (bereikbaar maandag t/m vrijdag van 9.00 - 17.00 uur en zaterdag van 12.00 - 15.00 uur):

of bel 072-515 66 44 | WhatsApp: 06-124 165 84

Het kan zijn dat de wachttijd wat langer is dan gebruikelijk. Hiervoor onze excuses. 
We hopen op je begrip in deze uitzonderlijke situatie.