Toegang tot diverse databanken

In de bibliotheek, en soms ook vanuit huis, kun je verschillende online databanken gratis gebruiken.

 

Tot en met december 2021 heb je als bibliotheeklid tijdelijk toegang tot diverse verdiepende bronnen in databanken van drie leveranciers: BLS (Springer/Nature), EBSCO en GALE. De databanken bevatten krantenarchieven, politieke archieven, literaire collecties, wetenschappelijke tijdschriften en Nederlandstalige vakbladen.

De verdiepende bronnen gaan over uiteenlopende onderwerpen en zijn interessant voor: mensen die het leuk vinden om in oude krantenarchieven te spitten (Financial Times, The Economist), die van literatuur houden (klassiekers van Yeats en Goethe), die geïnteresseerd zijn in foto’s en verhalen van andere landen en culturen (National Geographic) of die wetenschappelijke of inhoudelijke achtergrond willen bij hun vak, onderzoek of de actualiteit (Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen, Jeugd & Co)."

Hieronder het overzicht van de databanken en de internetpagina's die tijdelijk in de bibliotheek en/of thuis gratis te raadplegen zijn

BSL

o.a. Nederlandstalige medische vakbladen over bijvoorbeeld psychologie en sociale wetenschappen. Ook zijn verschillende naslagwerken over de zorg opgenomen. 

Inloggen bij BSL

EBSCO

Een schat aan wetenschappelijke tijdschriften en andere publicaties in de meest uiteenlopende vakgebieden. Een groot deel van de publicaties is full-text raadpleegbaar. Van ‘History’ en ‘Science’ tot ‘DIY – Hobbies and Crafts’.Als je op “Databases kiezen” klikt dan zie je welke databases onder de pilot vallen. Niet alles is fulltext toegankelijk. Soms word je voor toegang doorverwezen naar de website van de uitgever, waar je voor toegang kunt betalen.

Inloggen bij EBSCO

GALE

Raadpleeg krantenarchieven van onder meer Financial Times, The Economist en Times. In Gale Reference Complete vind je daarnaast digitale tijdschriften en publicaties, literatuur en andere primaire bronnen.

Inloggen bij GALE


Junior Einstein

junior einsteinJunior Einstein biedt een aantrekkelijke en complete online oefenomgeving, die perfect aansluit bij het onderwijs op de basisschool. Kinderen kunnen alle vakken zelfstandig oefenen op hun eigen niveau.

Junior Einstein is beschikbaar in de bibliotheek én thuis.

Junior Einstein

 

  

 

 

 


Consumentengids

consumentenbond logo 250

Alle tests en onderzoeken uit de Consumentengids zijn gratis te bekijken op de computers in de bibliotheek.

 

 

   

 

 

 

 


DBNL

dbnllogo nieuw

Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse letteren is een digitale collectie van teksten die behoren tot de Nederlandse letterkunde, taalkunde en cultuurgeschiedenis van de vroegste tijd tot heden. De collectie representeert het hele Nederlandse taalgebied en komt tot stand door een samenwerking tussen de Taalunie, de Vlaamse Erfgoedbibliotheek en de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag. Deze is beschikbaar op de computers in de bibliotheek.

  

 


Literom

literom1

Compleet overzicht boekrecensies

Tienduizenden artikelen, auteursinterviews en recensies over Nederlandstalige literatuur. Allemaal verschenen in de periode na 1900 in een groot aantal Vlaamse en Nederlandse dag- en weekbladen. Een compleet overzicht van boekrecensies voor de gebruikers van bibliotheek en schoolmediatheek.

In de Literoms zijn artikelen opgenomen uit Nederlandse en Belgische dag- en weekbladen.
De Literoms worden dagelijks bijgewerkt en zijn nu ook voor thuisgebruik beschikbaar. 
Literom

 


Uittrekselbank

uittrekselbank

 In de Uittrekselbank vind je meer dan 2700 uittreksels van Nederlandstalige én buitenlandse literatuur en circa 360 auteursportretten

De Uittrekselbank is beschikbaar op de computers in de bibliotheek, én thuis.

 Uittrekselbank

 

 

 


Delpher

delpher2

1 Miljoen historisch boeken, kranten en tijdschriften.

In Delpher vind je miljoenen gedigitaliseerde teksten uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften die je allemaal woord voor woord kunt doorzoeken. De teksten komen uit de collecties van diverse wetenschappelijke instellingen, bibliotheken en erfgoedinstellingen. Ze worden hier onder één knop aangeboden om het vinden van informatie voor iedereen gemakkelijk te maken. Beschikbaar in de bibliotheek én thuis.

 

 

 


Muziekweb

muziekweb payoff 90 banner

Muziekweb is dé muziekbibliotheek van Nederland. De catalogus biedt ruim 6 miljoen nummer die gratis te beluisteren zijn.
Muziekweb is voorlopig alleen beschikbaar in de bibliotheek.

 

  

 


Slimme Nieuwslezer

slimmenieuwslezer

De Slimme Nieuwslezer is een krant op de computer. 
Speciaal gemaakt voor iedereen die moeite heeft met lezen en schrijven en graag wil leren.

 Je kunt de Slimme Nieuwslezer in de bibliotheek maar ook thuis gebruiken.

Slimme Nieuwslezer

 

  

 

 

 


 Oefenen.nl

oefenen.nl

Via Oefenen.nl kan je oefenen met lezen, schrijven, rekenen en internetten.

Tegelijkertijd leer je over onderwerpen als werk, opvoeding, gezondheid en omgaan met geld.

 

 

 


Bereslim

bereslimmeboeken

Kinderen kunnen digitale prentenboeken bekijken en beluisteren via Bereslim: korte filmpjes met geluid,
gebaseerd op bekende kinderverhalen.

Nu ook thuis beschikbaar! 

Bereslim

 

 


De Voorleeshoek

DeVoorleeshoekIn de filmpjes van De Voorleeshoek worden actuele prentenboeken voorgelezen. Het verhaal wordt ondersteund door de afbeeldingen uit het boek en door klassieke muziek. Het gaat om boeken voor kinderen van 0 tot 10 jaar.

Nu ook thuis beschikbaar

De Voorleeshoek

 

 


Klokhuis

klokhuis logo 3Terwijl kinderen op televisie bediend worden met hapklare informatie, worden ze op de Klokhuis website uitgenodigd om zelf aan de slag te gaan. Dat noemen we: van consumeren naar creëren! Veel onderwerpen kun je goed uitleggen met een filmpje, maar sommige onderwerpen moet je 'zelf doen' om ze te kunnen begrijpen. Dat is precies waar de Klokhuis website voor wordt ingezet.

 

  

 

 


 

Theorie.nl

theorie.nl

Via Theorie.nl kun je oefenen voor je CBR theorie-examen, in de bibliotheek maar nu ook thuis te gebruiken!

Theorie.nl

 

 


Financieel Dagblad

FDlogoVia de Openbare Bibliotheken in Nederland heeft u toegang tot artikelen op FD.nl die 3 dagen of ouder zijn.

Financieel Dagblad

 

 

 

 

 


Ook zijn er op het gebied van Overheid, Nederlands leren, Inburgeren, Makkelijk leren een aantal websites gratis beschikbaar.