
In de bibliotheek, en soms ook vanuit huis, kun je verschillende online databanken gratis gebruiken.
Van juni 2020 t/m december 2020 profiteer je als bibliotheeklid tijdelijk tot diverse verdiepende bronnen in databanken van vier leveranciers: BSL (Springer/Nature), EBSCO, GALE en PROQUEST. De databanken bevatten krantenarchieven, politieke archieven, literaire collecties, wetenschappelijke tijdschriften en Nederlandstalige vakbladen.
De verdiepende bronnen gaan over uiteenlopende onderwerpen en zijn interessant voor: mensen die het leuk vinden om in oude krantenarchieven te spitten (Financial Times, The Economist), die van literatuur houden (klassiekers van Yeats en Goethe), die geïnteresseerd zijn in foto’s en verhalen van andere landen en culturen (National Geographic) of die wetenschappelijke of inhoudelijke achtergrond willen bij hun vak, onderzoek of de actualiteit (Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen, Jeugd & Co)."
Hieronder het overzicht van de databanken en de internetpagina's die tijdelijk in de bibliotheek en/of thuis gratis te raadplegen zijn
BSL
o.a. Nederlandstalige medische vakbladen over bijvoorbeeld psychologie en sociale wetenschappen. Ook zijn verschillende naslagwerken over de zorg opgenomen.
Inloggen bij BSL
EBSCO
Een schat aan wetenschappelijke tijdschriften en andere publicaties in de meest uiteenlopende vakgebieden. Een groot deel van de publicaties is full-text raadpleegbaar. Van ‘History’ en ‘Science’ tot ‘DIY – Hobbies and Crafts’.Als je op “Databases kiezen” klikt dan zie je welke databases onder de pilot vallen. Niet alles is fulltext toegankelijk. Soms word je voor toegang doorverwezen naar de website van de uitgever, waar je voor toegang kunt betalen.
Inloggen bij EBSCO
GALE
Raadpleeg krantenarchieven van onder meer Financial Times, The Economist en Times. In Gale Reference Complete vind je daarnaast digitale tijdschriften en publicaties, literatuur en andere primaire bronnen.
Inloggen bij GALE
Proquest
Vooral Engelstalige databanken met periodieken en kranten, poëzie en literatuur (denk aan klassiekers als Yeats en Goethe). Ook vind je hier tijdschriftarchieven zoals dat van Harper’s Bazaar.
Inloggen bij Proquest
Junior Einstein
Junior Einstein is beschikbaar in de bibliotheek én thuis.
Consumentengids
Alle tests en onderzoeken uit de Consumentengids zijn gratis te bekijken op de computers in de bibliotheek.
DBNL
Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse letteren is een digitale collectie van teksten die behoren tot de Nederlandse letterkunde, taalkunde en cultuurgeschiedenis van de vroegste tijd tot heden. De collectie representeert het hele Nederlandse taalgebied en komt tot stand door een samenwerking tussen de Taalunie, de Vlaamse Erfgoedbibliotheek en de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag. Deze is beschikbaar op de computers in de bibliotheek.
Literom
Compleet overzicht boekrecensies
Tienduizenden artikelen, auteursinterviews en recensies over Nederlandstalige literatuur. Allemaal verschenen in de periode na 1900 in een groot aantal Vlaamse en Nederlandse dag- en weekbladen. Een compleet overzicht van boekrecensies voor de gebruikers van bibliotheek en schoolmediatheek.
In de Literoms zijn artikelen opgenomen uit Nederlandse en Belgische dag- en weekbladen.
De Literoms worden dagelijks bijgewerkt en zijn nu ook voor thuisgebruik beschikbaar.
Literom
Uittrekselbank
In de Uittrekselbank vind je meer dan 2700 uittreksels van Nederlandstalige én buitenlandse literatuur en circa 360 auteursportretten
De Uittrekselbank is beschikbaar op de computers in de bibliotheek, én thuis.
Delpher
1 Miljoen historisch boeken, kranten en tijdschriften.
In Delpher vind je miljoenen gedigitaliseerde teksten uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften die je allemaal woord voor woord kunt doorzoeken. De teksten komen uit de collecties van diverse wetenschappelijke instellingen, bibliotheken en erfgoedinstellingen. Ze worden hier onder één knop aangeboden om het vinden van informatie voor iedereen gemakkelijk te maken. Beschikbaar in de bibliotheek én thuis.
Muziekweb
Muziekweb is dé muziekbibliotheek van Nederland. De catalogus biedt ruim 6 miljoen nummer die gratis te beluisteren zijn.
Muziekweb is voorlopig alleen beschikbaar in de bibliotheek.
Slimme Nieuwslezer
De Slimme Nieuwslezer is een krant op de computer.
Speciaal gemaakt voor iedereen die moeite heeft met lezen en schrijven en graag wil leren.
Je kunt de Slimme Nieuwslezer in de bibliotheek maar ook thuis gebruiken.
Oefenen.nl
Via Oefenen.nl kan je oefenen met lezen, schrijven, rekenen en internetten.
Tegelijkertijd leer je over onderwerpen als werk, opvoeding, gezondheid en omgaan met geld.
Bereslim
Kinderen kunnen digitale prentenboeken bekijken en beluisteren via Bereslim: korte filmpjes met geluid,
gebaseerd op bekende kinderverhalen.
Nu ook thuis beschikbaar!
De Voorleeshoek
Nu ook thuis beschikbaar
Klokhuis
Theorie.nl
Via Theorie.nl kun je oefenen voor je CBR theorie-examen, in de bibliotheek maar nu ook thuis te gebruiken!
Financieel Dagblad
Via de Openbare Bibliotheken in Nederland heeft u toegang tot artikelen op FD.nl die 3 dagen of ouder zijn.
DocsOnline
Ook zijn er op het gebied van Overheid, Nederlands leren, Inburgeren, Makkelijk leren een aantal websites gratis beschikbaar.