Een animatie film waarbij je tot tranen geroerd wordt. We zijn het in Nederland misschien niet zo gewend, maar in Japan is dat niet ongewoon. Op aanraden van een collega keek ik laatst de Japanse film Your Name (君の名は oftewel Kimi No Na Wa), en daar had ik geen spijt van.

yournamemiko

Het Verhaal

Mitsuha is een Japans meisje dat samen met haar jongere zusje bij haar oma woont. Ze gaat naar de middelbare school, heeft een mobiel, en zou niets liever willen dan 's avonds uitgaan - als er nou maar een café was om naartoe te gaan. Voorlopig zit ze gevangen in een traditioneel corset waardoor ze op school niet populair is. Haar oma is namelijk een miko (priesteres) van een schrijn en na het overlijden van haar moeder is het aan Mitsuha en haar jongere zusje om de schrijn en de tradities in leven te houden. Haar vader heeft zijn gezin de rug toegekeerd om burgemeester van hun dorp te kunnen worden en een politieke carrière te kunnen nastreven. Mitsuha voelt zich ongelukkig en droomt ervan om het saaie plattelandsleven om te kunnen wisselen voor het leven in de grote stad Tokio.

gifomaTot ze op een dag erachter komt dat haar dromen wellicht werkelijkheid zijn. Ze blijkt tijdens haar slaap van leven te wisselen met de knappe jongen Taki, een student in het drukke Tokio. En dan begint alle verwarring pas.

Terwijl Mitsuha geniet van het uitgaansleven in Tokio en haar best doet om Taki te koppelen aan de knappe Miki, probeert Taki Mitsuha zelfverzekerder en populairder te maken. Ze communiceren via briefjes en houden een dagboek bij in elkaars mobiele telefoon zodat ze weten wat ze in het lichaam van de ander hebben uitgespookt. Totdat Taki wakker wordt en al zijn berichtjes van Mitsuha verdwijnen. En dan vergeet hij zelfs haar naam.

Animatie en Emotie

Your Name is een fantasie verhaal dat zich in de moderne tijd afspeelt (2016). Het is daarnaast een mix van komedie, romantiek en avontuur, waarin de karakters een ontwikkeling ondergaan die de film ook in het genre van de coming of age films en young adult plaatst.
De prachtige animaties, sfeervolle muziek en de rijke plot maken dat de film uitblinkt in zijn genres. De sfeer en tekenstijl doen denken aan de films van Studio Ghibli, en de film zelf zit net zo vol emotie. De komische tekenstijl maakt voortdurend ruimte voor een realistische weergave van stad en platteland en we zien zoveel gewone, herkenbare dagelijkse activiteiten dat het moeilijk is om niet met de karakters mee te leven.

gifyourname

Japanse Award Winnende Anime

yourname2Deze film uit 2016 haalde meer dan 355 miljoen binnen en ging daarmee voorbij aan de tot dan toe meest populaire anime Spirited Away van Hayao Miyazaki, Studio Ghibli. Met prachtige animaties, een mix van modern en nostalgie, en een ingenieuze verhaallijn is het niet gek dat de film meer dan dertig nominaties en meer dan 16 prijzen in de wacht wist te slepen. Your Name was in 2016 de best bezochte bioscoopfilm in Japan en had bijna dubbel zoveel bezoekers als Star Wars: The Force Awakens.


Wie van Studio Ghibli houdt, van fantasie, vriendschappen, films die je raken of gewoon een prachtige animatie wil zien: dit is de film voor jou. En goed nieuws: je kan Your Name bij ons in de collectie vinden.

- Amber

Plaats reactie
Beveiligingscode Vernieuwen

Blogarchief