Stockholm trilogie van Jens Lapidus

Een aantal jaren geleden heb ik Snel geld van Jens Lapidus gelezen, het 1e deel uit de Stockholm trilogie. Dat boek werd toen vaak vergeleken met de Millennium trilogie van Stieg Larsson. Nu zijn die boeken natuurlijk bijna niet te evenaren en bijna iedereen kent ze ook wel of heeft (één van) de films gezien. Naast degelijke auto’s en trendy meubels komen er best veel goede schrijvers uit het hoge noorden. De Scandinaviërs zijn (terecht) nog steeds erg in trek en een flink aantal van hen komt uit Zweden. Zoals Henning Mankell, Lars Kepler, Håkan Östlundh, Liza Marklund, Camilla Läckberg, Håkan Nesser, Rosenfeldt Hjorth, Arhe Dahl, Cilla & Rolf Börjlind, Roslund & Thunberg enz. enz. Kortom teveel om op te noemen.

Een paar weken geleden was ik met vakantie en had ik eindelijk eens de tijd om ook de twee andere delen uit de serie (Bloedlink en Val dood) die al lang op mijn verlanglijstje stonden te lezen. De verhaallijn uit het eerste boek sprak me enorm aan en in het boek lees je ook steeds het perspectief van de boeven, de bad guys, waardoor je vaak ook enorm met hen gaat meeleven. De boeken zijn vlot geschreven en doorspekt met straattaal waardoor je jezelf soms afvraagt: wat staat hier nu precies? Woorden als skotoe (politie), kill (man, kerel), tori (verhaal), floes (geld) , doekoes (ook geld), fonna (mobieltje), jonko (joint). Gelukkig hebben we het straattaal woordenboek op internet, hoewel je meestal uit de context ook wel op kunt maken wat er wordt bedoeld.

Snel geldBloedlinkVal dood

Snel geld (Snabba Cash)

In Stockholm kruisen de wegen van drie jonge criminelen elkaar. Mrado is een Joegoslavische huurling die met geweldpleging zijn geld verdient. Hij heeft dat geld hard nodig om de voogdij over zijn dochtertje te krijgen. Jorge is een slimme drugsdealende latino, die op spectaculaire wijze uit de gevangenis is ontsnapt. En de ambitieuze student JW werkt als drugsrunner omdat hij voortdurend cash nodig heeft om zijn dure levensstijl te kunnen betalen. Alle drie belanden ze in de cocaïnehandel. Alle drie zijn ze betrokken bij de verdwijning van een jonge vrouw. En zonder dat
ze het weten, worden ze ze alle drie gemanipuleerd door de machtige Radovan, de genadeloze Joegoboss.

Bloedlink (Aldrig fucka upp)

Thomas Andrén, een politieagent met losse handjes, gaat zonder toestemming van zijn superieuren op zoek naar de identiteit van een onherkenbaar verminkt lijk. Wanneer hij geschorst wordt en vervolgens overgeplaatst naar de afdeling verkeer , treedt hij in dienst van maffiabaas Radovan. Pas laat in het boek komt voormalig huurling Niklas Brogren als verdachte in beeld. Zijn persoonlijke missie het is om de wereld te ontdoen van mannen die vrouwen (haten) mishandelen. Hun paden kruisen elkaar wanneer het lijk dat van de moordenaar van de Zweedse premier Olaf Palme blijkt te zijn. Terwijl Thomas op het spoor komt van de smerigste politieke cover-up uit de Zweedse geschiedenis, slijpt Niklas de messen met als doel zo veel mogelijk slachtoffers te maken.

Val dood (Livet deluxe)

Iemand heeft het op de de grote Joegoboss, Radovan Kranjic, gemunt. JW heeft zijn tijd in de gevangenis goed besteed en zint op een grootse comeback. Jorge is zijn nieuwe, saaie bestaan als verkoper van lattes en cappuccino’s spuugzat. Het luxeleventje lonkt als hij zijn laatste grote deal, een waarde transport overval(wto), aan het plannen is. Dit keer gaat het om serious shit, schunnig veel doekoes. Maar undercoveragent Martin Hägerström is diep doorgedrongen in de Stockholmse onderwereld en komt dichterbij.

In de bibliotheek loopt nu volop de campagne van de Spannende Boeken Weken (6 t/m 24 juni) waarin alles om het spannende boek gaat. De Stockholm trilogie van Jens Lapidus past prima bij de campagne en is wat mij betreft een dikke aanrader. Alle drie de titels zijn verfilmd onder de titel Snabba Cash en op DVD verschenen. Zoek in de catalogus op Lapidus, Jens om de boeken of DVD's te reserveren.

Chris

Plaats reactie
Beveiligingscode Vernieuwen

Blogarchief