Georges Simenon (13 februari 1903 - 4 september 1989) was een Franstalige Belgische schrijver die onder veel pseudoniemen heeft geschreven. Hij werd geboren op vrijdag de dertiende en zijn bijgelovige moeder vertelde de officiële instanties dat haar zoon op 12 februari het levenslicht aanschouwde.

momredir

Zwarte Beertjesreeks

Simenon behoorde tot de groep van auteurs die de Zwarte Beertjes tot een succesvolle en onvergetelijke pocketreeks hebben gemaakt. Hij was één van de meest gelezen auteurs van de twintigste eeuw en zijn werk ook het meest verfilmde.

Maigret en andere verhalen

Beroemd werd hij met zijn personage commissaris Maigret, die zijn debuut maakte in 1929. Daarmee gaf hij een nieuwe dimensie aan de misdaadliteratuur. Hij bracht de onvoorspelbare en wispelturige menselijke natuur onder woorden.
Verder heeft hij veel misdaadverhalen geschreven waar commissaris Maigret niet in voorkomt. In deze spannende psychologische drama's heeft hij zijn personages meer diepgang gegeven. Een aantal van zijn verhalen zijn door uitgeverij De Bezige Bij in een nieuw jasje gestoken.

Simenon collection

Meer dan vijftig films en meer dan 300 tv-producties zijn gemaakt op basis van  romans van Simenon. Filmregisseurs kunnen kiezen uit een onuitputtelijk reservoir van romans.
De Simenon collection bevat vijf verfilmde verhalen gebaseerd op de boeken van Simenon.

L'escalier de fer

L'escalier de fer (De ijzeren trap) is één van deze verhalen, waarin Etienne het vermoeden krijgt dat zijn echtgenote Louise hem langzaam aan het vergiftigen is. Na het eten heeft hij telkens maagpijn en hij moet vaak uitrusten, terwijl zijn vrouw de zaak bestiert. Ze was al eerder getrouwd met Guillaume, die inmiddels overleden is. Ze houdt er een minnaar op na en als ze tot het besef komt dat Etienne toch wel veel voor haar betekent gebeurt er iets. De spanning wordt langzaam opgebouwd en in het verhaal proef je de Parijse sfeer.

La boule noire

Een ander verhaal, La boule noire (De zwarte bal), speelt zich af in een provinciestad in de late jaren zeventig.
Vincent Ferreira, zoon van Portugese immigranten, is manager van een supermarkt. Tevens liefhebbend echtgenoot en vader. Hij is geslaagd in het leven en weet op te klimmen in de gelederen van de kleine bourgeoisie. Zijn grote hoop is dat hij uiteindelijk geaccepteerd zal worden door de leden van de Sporting Club, de notabelen van Rochefort. Deze integratie is heel belangrijk voor hem en hij beschouwt dit als de kroon op zijn werk. Hij fungeert als penningmeester voor de vereniging.
Wanneer een nieuwkomer als kandidaat wordt gepresenteerd kan elk lid stemmen door het plaatsen van een bal. De kandidaat wordt geaccepteerd als de canvas tas alleen witte ballen bevat. Dit is een anonieme stemming en bij een zwarte bal is de kandidaat afgewezen.
Twee jaar geleden was Vincent al eens afgewezen en hij heeft al zijn hoop gevestigd op het feit dat het deze keer wel gaat lukken. Als er weer een zwarte bal wordt geplaatst ondergaat Vincent een scala van gevoelens. Hij wil graag weten wie verantwoordelijk is voor deze vernedering.
Deze film belicht de hypocrisie van de gegoede burgerij van een provinciale stad.

De collectie bevat nog drie andere verfilmingen. Wil je deze dvd reserveren! Klik dan hier!

Marga de Jong

Reacties   
  • # Hond in de Kast 25-02-2018 12:26

    Is er in Nederland een Simenon Genootschap? Als grote liefhebber zoek ik mede-fans.
    Antwoorden
Plaats reactie
Beveiligingscode Vernieuwen

Blogarchief