prutshub 1‘Effe lekker prutsen’, dat zegt onze leidinggevende Jan altijd. Dat is zijn manier om ons aan te sporen om nieuwe dingen uit te proberen en ontdekkingen te doen. Sinds kort is in locatie Heerhugowaard een ruimte opnieuw ingericht om dienst te doen als werk-, uitprobeer- en ontdekplek op het gebied van digitale geletterdheid en maakcultuur. Deze kreeg de werktitel Prutshub mee naar de befaamde uitspraak van Jan. Maar de naam bevalt zo goed dat besloten is deze werktitel definitief te maken.

Programmeren

De afgelopen jaren heeft Bibliotheek Kennemerwaard de dienstverlening op het gebied van digitale geletterdheid flink uitgebreid. Met name programmeren is explosief gegroeid. Zo vindt er iedere week wel in één van onze locaties een Coderdojoplaats waar kinderen met allerlei tools kunnen programmeren of er is een speciale workshop met Lego Mindstorms of het programma Gamemaker waarmee de kids hun eigen game kunnen programmeren.  Of laat je verassen in Lab 8+ waar je kunt binnen komen lopen en er elke keer weer iets anders te proberen is zoals 3D printen of foto’s bewerken.
Deze kennis en materialen zetten we uiteraard ook in binnen het onderwijs. Dit kan variëren van een programmeercircuit tot het uitzetten van een complete leerlijn op het gebied mediawijsheid, informatievaardigheden en programmeren zodat iedere jaargroep op het goede niveau lesstof krijgt aangeboden en digitaal geletterd de school verlaat.

Open stellen

prutshub 2Maar er bleek meer behoefte te zijn. Niet alleen bij onze eigen collega’s om nieuwe materialen uit te proberen en daar lessen bij te maken, maar ook om de materialen buiten de workshops om door klanten uit te laten proberen. Ons team digitale geletterdheid bestaande uit Jolanda, Sanneke, Marian en Femke kwam op het idee om de materialen buiten de workshops en lessen om open te stellen voor het publiek. Dus er werd een plan gemaakt en zowel de teamleider van locatie Heerhugowaard als Jan waren snel akkoord. Binnen een week kreeg de ruimte een fikse opknapbeurt en werden de spullen verhuisd. De 3D printer kreeg een mooie plek, de kasten werden gevuld met Ozobots, Lego Wedo, Bee-Bots en nog veel meer programmeermateriaal. Uiteraard is er ook een boekenkast met de gaafste boeken over media, maken en programmeren. Er werden ook werkplekken ingericht zodat personeel hier zelf kan werken en er iemand is om vragen te beantwoorden en in gesprek te gaan met klanten.

Kom langs!

Ben je na dit verhaal nieuwsgierig geworden? Je bent van harte welkom in het Prutshub op de derde verdieping van locatie Heerhugowaard. In september zal er nog een officiële opening plaatsvinden, maar de deur staat nu al voor je open. Als er een medewerker aanwezig is, kun je binnen komen lopen om effe lekker te prutsen!

Joey

Plaats reactie
Beveiligingscode Vernieuwen

Blogarchief