Hyperthemesia

Unforgettable is een detectiveserie volgens een vaste formule. Waarom dan toch onvergetelijk? Omdat het erg goed is uitgewerkt en omdat de hoofdpersoon niets (kan) vergeten. Carrie Wells (een roodharige vrouw die Carrie heet-wat moeten haar ouiders gedacht hebben?) heeft hyperthemesia, een 'aandoening' waardoor zij zich alles wat zij ooit gezien heeft letterlijk elk moment weer voor de geest kan halen. Met uitzondering van de dag waarop haar zusje werd vermoord. Als detective komt haar bijzondere vermogen natuurlijk prachtig van pas. Ze werkt naast Al Burns met wie zij een, door haar afgebroken, relatie heeft gehad. Kortom twee grote rode lijnen en de moord van de week, zoals in Castle, The Mentalist, Life enzovoorts. Maar net als in die series met uiterst sympathieke hoofdpersonen en subtiel uitgewerkt (het laatste seizoen van Castle probeer ik daarbij te vergeten en dat zou iedereen moeten doen).

Opgeheven

Er zijn vier seizoenen van Unforgettable, waarbij de serie twee keer is gecancelled. In het tweede seizoen worden beide hoofdpersonen overgeplaatst en krijgen zij een nieuwe leidinggevende en nieuwe ondergeschikten. Dat blijkt een schot in de roos. Na het derde seizoen werd de serie weer opgeheven, maar een andere maatschappij pakte hem op. Er was een vijfde seizoen gepland en dus eindigt de serie helaas onbevredigend. Wat ik het meest fascinerende vind en waar de makers wonderlijk genoeg verder niets mee doen, is het feit dat Carrie meer doet dan zich iets visueel herinneren. Als zij een bepaald voorval terug haalt, ziet zij ook zichzelf in die setting. Ze kijkt dus niet alleen vanuit een andere invalshoek, maar is een onafhankelijk toekijkend element, waarbij ze ook zichzelf observeert. Leuk om over te filosoferen.

Jubileum

Toen ik begon te schrijven voor dit blog wilde ik zoveel mogelijk televisieseries bespreken. Juist omdat het fenomeen groeiende was en zoveel aan kwaliteit te bieden had. Inmiddels is dit mijn vijftigste bespreking van een serie en er zijn er zoveel onvergetelijk van gebleken. Voor de liefhebber zet ik die vijftig reeksen nog even in alfabetische volgorde. Ga dat (terug)zien (in ons blog en in de bibliotheek):

 

Arrow/The Avengers/Banshee/Bates Motel/Black Sails/Broadchurch/Castle/Death in Paradise

/Dickensian/Elementary/Episodes/Flashpoint/Fringe/Game of Thrones/Haibane Renmei/Haven

/Hawaii Five-O/Heroes/Human Target/Kingdom Hospital/Lark Rise to Candleford/The Leftovers/Life/Life on Mars/Longmire/Lost/Maelstrom/Maria Lang Mysteries/The Mentalist/Midsomer Murders/Nikita/Once Upon a Time/Our Zoo/Person of Interest/Poldark

 /Pushing Daisies/The Returned/The Saint/Saving Hope/The Shannara Chronicles/Sherlock/Shetland/Spartacus/Vera/Taken/Top of the Lake/Touch/Unforgettable/Vikings

/Waking the Dead

 Raoul

 

 


Reserveer Unforgettable in onze catalogus

Plaats reactie
Beveiligingscode Vernieuwen

Blogarchief