Wow

Sommige tv-series moeten op gang komen en eerst hun 'voeten' vinden. Als ik de eerste seizoenen van favoriete series als bijvoorbeeld Buffy of The X-files terugkijk, is het potentieel er wel, maar nog geen zekere hand van aanpak. Andere series, zoals Lost knallen meteen zelfverzekerd binnen alsof alles al van tevoren helemaal uitgewerkt is (en misschien is dat ook zo). Westworld is zo'n serie. De eerste beelden pakken je meteen in met een gevoel van 'wow'. En dat gaat ook inhoudelijk onverminderd door.

Scifi-western

Gebaseerd op de gelijknamige film uit 1973 met Yul Brynner in de hoofdrol is Westworld zowel een western als een science fiction serie. Een dergelijke combinatie ligt niet voor de hand en pakt niet altijd goed uit, getuige het mislukken van een film als Cowboys & Aliens. In Westworld is de prachtig uitgewerkte wereld van de western echter een kunstmatige, waar mensen zich in de nabije toekomst kunnen uitleven. De bezoekers zijn rijke gasten die er zonder enige consequenties kunnen moorden, verkrachten en de androïde inwoners op welke wijze ook misbruiken.

Androïden

Achter de schermen werken de programmeurs aan de kunstmatige intelligentie en het wissen van het geheugen van de androïden, alsmede aan de steeds meer bloeddorstige verhaallijnen. Sommige programmeurs voeren echter hun eigen experimenten uit. En kunstmatige intelligentie zou wel eens eigen manieren kunnen vinden om zich te ontwikkelen. Terwijl de bezoekers zich steeds onmenselijker gedragen, worden de androïden steeds emotioneler. Dat lijkt een rampzalige koers.

Niet echt?

Dat Westworld visueel overweldigend in beeld wordt gebracht, maakt dat de gruwelen die zich in die paradijselijk ogende wereld afspelen des te scherper uitkomen. Westworld is dan ook niet gemakkelijk om te bekijken en dat is helemaal de bedoeling. We verschuilen ons vaak achter het gegeven dat het 'niet echt is' als we van de meest afgrijselijke taferelen in films, series en met name roleplaying games 'genieten'. Ik wil niet de moraalcowboy spelen, maar er is wel iets meer aan de hand. Een haast ongemerkte zorgwekkende verschuiving vanuit donkerder lagen van intentie ..... en Westworld toont ons onverbloemd de afgrond waar we op kunnen afstevenen.

Hints

Naast de wetenschappelijke uitdagingen zit er ook een mystieke kant aan het verhaal. Want wie is de zwarte rijder op zoek naar de verborgen lagen van het programma? In mei start het tweede seizoen in een samurai wereld. De makers hebben vandaag aangegeven dat er hints in dit eerste seizoen te vinden zijn, die mogelijk pas in een zevende seizoen weer worden opgepakt. Net zoals Lost dat briljant deed. Hier kon wel eens een dergelijke klassieker in de maak zijn. Leen het eerste seizoen in de bibliotheek en kijk het op je ongemak verschillende keren om je vast voor te bereiden.

Raoul Reserveer Westworld in onze catalogus

Plaats reactie
Beveiligingscode Vernieuwen

Blogarchief