Verwachtingen

Picnic at Hanging Rock is met name bekend door de meesterlijke poetische verfilming van Peter Weir uit 1975. Je zou zeggen, zo laten - niets meer aan doen. Minder bekend is het feit dat Weir zich niet baseerde op zogenaamde feiten rond de verdwijning van een aantal schoolmeisjes en een lerares op de mystieke rots, maar op een fantastisch boek van Joan Lindsey dat volkomen onterecht in de vergetelheid is geraakt (hier - in Australië blijft het gelukkig een klassieker). Lindsey liet het in het midden of het om ware gebeurtenissen ging. De mythe is in ieder geval een eigen leven gaan leiden. Queenie Chan baseerde er een magistrale driedelige reeks stripboeken op (The Dreaming). Nu is er de zesdelige televisieserie Picnic at Hanging Rock die zich op al deze voorgaande uitingen baseert.  Waarom zou je zoveel succesvols nog eens willen bewerken? De serie wordt meestal matig besproken vanuit het idee dat het alleen maar minder kan zijn.

Suggestief

Ook ik had dat idee, maar de serie blijkt net zo magistraal als alles wat er aan vooraf is gegaan. En doet dat op een geheel eigen manier. Kijk (nog eens) met een open mind. In plaats van de suggestieve gesluierde beelden van Weir staat alles er hier haarscherp op, maar krijgt in die kleurrijke uitlichting een geheel eigen suggestief waas. De boeken van Chan zorgen ervoor dat het schoolgebouw een grotere rol speelt en dat met name het karakter van de directeur (prachtige rol van Nathalie Dormer uit GoT) beter dramatisch wordt uitgewerkt. Waar het gebrek aan informatie rond de meisjes bij Weir het mysterie verhoogt, krijg je hier juist aanvullende informatie wat allerlei alternatieve overwegingen geeft. Daardoor wordt het mysterie sterker uitgetekend, terwijl de antwoorden toch volledig bij de kijker blijven.

Raadsel

Lindsey liet het raadsel van de verdwijning open, bewust het laatste hoofdstuk dat zij oorspronkelijk had geschreven weglatend. Dat is later alsnog gepubliceerd (al wordt de echtheid soms betwijfeld). Ik heb het laatst te pakken gekregen en het geeft een erg cryptische bovennatuurlijke verklaring. Boeiend, maar het is inderdaad krachtiger om de verklaring aan de kijker te laten. Ik durf het nauwelijks hardop te typen, maar deze serie is gewoon briljant en doet volstrekt niet voor de filmversie onder. Een welkome aanvulling op een verhaal dat eeuwig in het landschap staat geschreven.

Raoul


Reserveer Picnic at Hanging Rock in onze catalogus

Plaats reactie
Beveiligingscode Vernieuwen

Blogarchief