Laatst had ik het met een collega over topsporters. En ook dat het leven van sommige topsporters niet over rozen gaat. Een tijd geleden heb ik het boek Mijn gevecht over oud wielrenner Thomas Dekker behandeld op dit blog. Een boek waarin dopinggebruik centraal staat. Mijn collega raadde me aan ook het boek over Wim Kieft van Michel van Egmond eens te lezen. Ik heb niks met voetbal en weet er ook maar heel weinig van. Maar het openhartige boek over Wim Kieft heeft me wel geraakt. Uit dit boek blijkt dat ook succesvolle voetballers maar gewoon mensen zijn. Aan de buitenkant lijkt het leven van topvoetballers allemaal glitter en glamour maar over hun echte leven weet je niets.

Het boek gaat voor een groot deel over de cocaïne- en alcoholverslaving van Wim Kieft. Een verslaving die bijna twintig jaar heeft geduurd en waar bijna niemand van wist tot het verschijnen van dit boek in 2014. Een verslaving waar Wim Kieft nog steeds tegen moet vechten. In 2014 brengt hij nog dagelijks bezoeken aan bijeenkomsten van Narcotics Anonymous. Het gaat ook over voetbal en hoe Wim Kieft tegen andere spelers of bondscoaches aan kijkt. Sommigen mag hij graag, anderen niet. Ook als niet voetbal liefhebber leuk om te lezen omdat je de namen en gezichten toch wel kent. Het gaat ook vaak over de kopbal tegen Ierland tijdens het EK van 1988. Met een knipoog want iedereen die Kieft over deze kopbal aanspreekt was erbij en zat precies in de lijn van de bal.

kieft.jpj

Het verhaal van Kieft is triest en openhartig. Net als andere junkies denkt hij op een gegeven moment alleen nog maar aan "scoren". Doet alles om aan geld te komen voor cocaïne want zijn vermogen heeft hij er compleet doorgedraaid. Hij vervreemd de mensen die om hem geven van zich. Wim Kieft de topvoetballer is erg onzeker van zichzelf en heeft een negatief zelfbeeld. Hij staat niet graag in de spotlights. Dit is trouwens niet de reden van zijn verslaving. Op een dag probeerde hij een lijntje en hij vond het gewoon verschrikkelijk lekker staat ergens in het boek.

Het boek leest makkelijk en is interessant om te lezen voor voetbalfans én niet voetbal liefhebbers. Ondanks alle ellende komt Wim Kieft toch over als een sympathieke kerel. Wil je na het lezen van dit boek nog meer over Kieft weten? Dan is er goed nieuws. Binnenkort verschijnt De terugkeer. Dit gaat over Kiefts'belevenissen tijdens zijn Italiaanse periode. Maar ook over zijn constante strijd tegen de verleidingen, over zijn terugvallen en over een heel nieuw probleem: de dwanggedachten die hem tegenwoordig uit zijn slaap houden.

Je kunt Kieft hier reserveren in onze catalogus. Het boek is ook te downloaden als e-book via www.onlinebibliotheek.nl.

Plaats reactie
Beveiligingscode Vernieuwen

Blogarchief