De poepdokter

poepAuteur van het boek hiernaast is Nienke Tode-Gottenbos. Zij is geen echte dokter, maar is van beroep darmfloratherapeute en voedingskundige. In 2014 verscheen van de hand van arts Giulia Enders De mooie voedselmachine. Dit boek ging ook over alles wat met de darmen te maken heeft en stond binnen de kortste keren in de bestsellerlijsten. Vorig voorjaar verscheen De poepdokter en deze beleefde herdruk op herdruk. En wist ook al heel snel de bestsellerlijst te behalen. Dit is niet zo raar als je bedenkt dat, volgens gegevens van de Maag Lever Darm Stichting, zo'n 1 op de 5 Nederlanders (dus ruim 3 miljoen mensen) regelmatig last hebben van darmklachten. Dit soort boeken voorzien dus echt in een grote behoefte.

Wat weet jij eigenlijk over poep?
- welk dier poept gemiddeld 350 gram per dag (een hond)
- welk dier maar liefst 50 kilo per dag (een olifant)
- en de mens zelf? Gemiddeld 900 gram per dag en in een heel mensenleven levert dat zo'n 25.000-32.000 kilo poep op.
Het boek staat vol met interessante info over je darmen (bijvoorbeeld een staatje waarin je kan zien hoe gezonde ontlasting eruit moet zien), maar bevat ook heel veel illustraties en een aantal recepten. In vergelijking met het al eerder genoemde De mooie voedselmachine is dit boek een stuk makkelijker te lezen. Nienke heeft een zeer prettige schrijfstijl en gooit er ook de nodige humor in. En ook de vele (vaak grappige) illustraties verduidelijken een hoop. Persoonlijk (jaren geleden is er na grondig darmonderzoek vastgesteld dat ik het Prikkelbare Darmsyndroom heb) heb ik er veel nuttige informatie uit gehaald.

de poepdokter bakt ze bruinVanwege het zeer grote succes van dit boek kon een vervolg erop niet uitblijven. Eind 2016 verscheen De poepdokter bakt ze bruin (leuk gevonden boektitel trouwens...). Dit boek bevat meer dan 45 gezonde en makkelijke recepten voor een goede darmflora. Dit zijn recepten voor elk moment van de dag, dus van ontbijt tot en met diner.

 


Wil jij meer weten over je darmflora? Reserveer hier dan deel 1 en/of deel 2.

Gabrielle

Plaats reactie
Beveiligingscode Vernieuwen

Blogarchief