Werkelijkheid?

Philip K. Dick's Electric Dreams is een reeks onafhankelijk van elkaar verfilmde korte verhalen van de meesterschrijver. Dick is met name bekend geworden door zijn briljant getitelde science fiction roman Do Androids Dream of Electric Sheep? Verfilmd (en inmiddels gereboot) als Blade Runner door Ridley Scott met Rutger Hauer in een glansrol.  Maar veel meer bekende films zijn gebaseerd op Dick's werk, zoals Total Recall, Screamers, Minority Report en A Scanner Darkly. Ik vind Dick het sterkst in zijn spitsvondige korte werl (121 verhalen in publicatie), waarin hij via dromen, zinsbegoochelingen, alternatieve werkelijkheden en parallelle werelden speelt met wat wij als werkelijkheid ervaren. Tof dat daar nu een serie van is gemaakt.

Verbeeldingswereld

De tijd is er rijp voor, nu televisieseries groots worden opgezet met de meest moderne middelen. De effecten zijn dan ook prachtig en zinvol en het camerawerk speelt met zichtbaar genoegen in op Dick's verbeeldingswereld. Aangezien Dick's werk ook een sterk psychologische en filosofische kant heeft, is goed acteerwerk een vereiste, waar helemaal naar tevredenheid aan voldaan wordt. Prettig bij zo'n serie dat je er zomaar een verhaal uit kunt halen dat een afgerond geheel vormt. Wat niet wil zeggen dat je er zomaar kop een staart van kunt maken. Met name in deze scriptbewerkingen is de interpretatie vaak open en/of meerduidig. Daar houd ik van. Dat je ook na de eject-knop in te drukken wordt uitgedaagd er zelf verder mee aan de slag te gaan.

Reis

Er is over geklaagd dat de scriptschrijvers de kenmerkende verrassende wendingen van Dick op hun eigen manier hebben bewerkt. Ik ben er altijd wel blij om als eigen creativiteit met respect voor het origineel wordt toegepast. Dat pakt inderdaad de ene keer beter uit dan de andere. Maar er zit nu ook voor trouwe lezers iets onverwachts in. Mijn favoriete verhaal in deze reeks is wel The Commuter waarin een stationschef onderzoekt waarom klanten een kaartje willen naar een treinstation dat volgens de boeken niet bestaat. En vervolgens besluit om zelf die reis maar eens te ondernemen. Een reis die zijn leven zal veranderen. Daar nodigt de hele serie toe uit.


Raoul


Reserveer Electric Dreams in onze catalogus .

Plaats reactie
Beveiligingscode Vernieuwen

Blogarchief