Elisabeth komt haar dochter Coco toevallig tegen op de Overtoom in Amsterdam. Moeder en dochter hebben geen goede relatie en ontmoeten elkaar nooit zonder afspraak.
Elisabeth grijpt de gelegenheid aan om haar dochter te vertellen dat ze ongeneeslijk ziek is en binnen afzienbare tijd zal sterven. De ontmoeting verloopt bijzonder ongemakkelijk en ze spreken af dat ze elkaar zullen bellen. De 23 jarige Coco heeft een relatie met de veel oudere gescheiden vijftiger Hans. Ze vertelt hem over de ontmoeting met haar moeder en hij reageert met verontwaardiging. Hoe kan ze een dergelijk schokkende boodschap zo tussen neus en lippen door vertellen. Coco licht tijdens een etentje ook haar vader Wilbert en stiefmoeder Miriam in. Coco besluit tijdens dit etentje dat ze bij haar moeder wil intrekken om tot het einde voor haar te zorgen.
Elisabeth stemt hier mee in maar wil eigenlijk veel liever in haar ééntje sterven. Coco verwaarloosd ondertussen haar studie Russisch en haar relatie met Hans loopt ook niet lekker. Ze bespreekt met haar moeder dingen die in haar jeugd zijn gebeurd. Ze wil bijvoorbeeld weten waarom haar moeder haar als tweejarige opsloot op haar kamer.
Naarmate het slechter gaat met Elisabeth verliest Coco zich steeds meer in drank en vluchtige seksuele contacten.

dorst esther gerritsen

Ik heb Dorst met plezier gelezen hoewel het een tragisch boek is. Elisabeth en Coco zijn allebei bijzondere karakters die moeizaam met elkaar communiceren en elk hun eigen problemen hebben. In de korte tijd dat Coco tijdens haar jeugd bij haar moeder woonde zorgde die niet goed voor haar. En nu Coco bij haar moeder is ingetrokken zorgt zij ook niet bijster goed voor haar moeder. Ze praat ook niet met haar moeder over het naderende einde. Zodra het een beetje moeilijk wordt vlucht ze het huis uit om zichzelf te troosten met eten en drinken en op zoek te gaan naar mannen (een niet te stillen dorst). De dialogen is het boek zijn erg goed en maken ook dat het boek leest als een trein. Elisabeth praat makkelijker met haar kapper en baas dan met haar familie. Dat is vooral veiliger.

Dorst is een indringende roman met bijzondere personages. Een aanrader om te lezen en het boek mag ook op de literatuurlijst.

Dorst is in 2013 genomineerd voor de Libris literatuurprijs en het boek is nu weer actueel omdat het is verfilmd en nu in de bioscoop te zien is. De hoofdrollen worden vertolkt door Simone Kleinsma (Elisabeth) en Elise van 't Laar (Coco). De film is geregisseerd door Saskia Diesing, die al eerder met (scenario-)schrijfster Esther Gerritsen aan een film (Nena) werkte.

Nieuwsgierig geworden? Je kunt Dorst hier in onze catalogus te reserveren.

Via www.onlinebibliotheek.nl is Dorst ook als e-book te lenen.

Chris

Plaats reactie
Beveiligingscode Vernieuwen

Blogarchief