De Nationale Voorleeswedstrijd is een spannende leesbevorderingscampagne voor leerlingen uit groep 7 en 8 waar alle basisscholen aan mee kunnen doen. Deze week was in bibliotheek Bergen de voorronde en ik vind het een leuke gelegenheid om er over te schrijven in dit blog.

Enthousiasme voor het kinder- en jeugdboek

De campagne is er vooral op gericht om kinderen te motiveren om te lezen en hun enthousiasme voor boeken aan te wakkeren. Kinderen leren veel van elkaar tijdens de wedstrijd en komen in aanraking met boeken die ze misschien zelf niet zouden kiezen om te lezen. Er is immers een mooi kinderboeken aanbod om uit te kiezen en ook deze keer was dat was te merken aan de grote diversiteit tijdens de wedstrijd. Van boeken over stoute kinderen die achter het behang werden geplakt, tot boeken waarin op dreunende muziek gekust gaat worden.

De winnaar.

Het is natuurlijk fantastisch als je de schoolkampioen bent en vervolgens verder mag in de regio en daarna kans maakt om de provinciale ronde en vervolgens wel misschien de beste voorlezer van Nederland wordt! De winnaar van de Nationale Voorleeswedstrijd krijgt ook een hele speciale taak. Hij of zij mag een jaar lang Kinderboekendirecteur van het Kinderboekenmuseum in Den Haag zijn.

De jury

Elk jaar is het dus weer een spannende gebeurtenis. Voorlezen voor een publiek is op zich al een beetje eng, maar dit publiek bestaat uit allemaal onbekenden en ook een kritische jury. Je merkt dat sommige kinderen als ze net beginnen wat over de woorden kunnen struikelen en dat sommige meteen foutloos voorlezen. Erg knap is dat. De jury let onder andere op uitspraak, verstaanbaarheid en tempo. Ook het contact van de voorlezer en het publiek is belangrijk. Je kan zoals je ziet niet zomaar de beste voorlezer worden!

img voorleeswedstrijd 2017

 

En daar zitten ze dan op de speciale voorleesstoel, de schoolkampioenen en in het midden de winnaar van de voorronde. Hoe zal het aflopen bij de volgende ronde? De landelijke finale is op 17 mei, ik hoop dat onze winnaar er bij zit want dan ga ik ook mee om te luisteren!

Edith

Plaats reactie
Beveiligingscode Vernieuwen

Blogarchief