de nieuwe arme Er is een nieuw soort armoede ontstaan in Nederland. Het betreft mensen die niet raar doen met hun geld, maar maandelijks niet meer rond kunnen komen. Door terugval van inkomsten en dit is een snel groter wordende groep.

Ondanks dat de economie aantrekt en de werkgelegenheid weer langzaam groeit lukt het veel gezinnen niet om hiervan te profiteren. Deze gezinnen leven nog in armoede. Ze blijven zitten met schulden of hebben andere problemen waardoor het niet lukt om op te krabbelen. En niet alleen de kwetsbare groepen, maar ook steeds meer mensen met het salaris van Jan Modaal. Een stijgend aantal kinderen in Nederland leeft langdurig in armoede.

Armoedeval

Dit gaat niet over schulden door teveel shoppen, maar door geen of veel te weinig inkomsten hebben. Een opeenstapeling van gebeurtenissen ligt hier vaak aan ten grondslag. Een scheiding, ontslag, een faillissement of langdurige ziekte, een huis onder water dat ver onder de prijs verkocht moet worden. Een half miljoen Nederlanders kan niet verhuizen door een restschuld op hun woning.
Vijftigplussers die niet meer aan de slag komen. Te oud en te duur bevonden. De hypotheek gaat gewoon door en de banen liggen niet voor het oprapen. Mentaal doet zoiets wat met je.

Schuldsanering

De laatste centen worden omgedraaid en uiteindelijk is de schuldsanering onvermijdelijk. Door gevoelens van schaamte schakelen mensen vaak te laat hulp in. Dit heb ik ook in eigen omgeving gezien. De problemen stapelen zich op. Mensen die naar de buitenwereld toe de schijn ophouden. Niet durven bekennen dat ze geldgebrek hebben. Mensen die in armoede leven voelen zich dikwijls niet begrepen.

Waargebeurd verhaal

"De nieuwe arme" is een inspirerend boek met een boodschap. Geschreven door Sascha Meyer en gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Haar eigen verhaal, waarin ze zich kwetsbaar durft op te stellen. Geen klaagzang, nee, met humor geschreven in eenvoudige taal. Het bestaat uit kleine hoofdstukken en is aangevuld met gezonde recepten die weinig geld kosten. Geschikt voor als je krap bij kas zit.

Crisis

Het onderwerp is momenteel door de crisis aan de orde. Als ze het boek schrijft is ze al acht jaar gescheiden en een alleenstaande ouder met drie opgroeiende pubers.
De verhalen zijn ontstaan in een periode dat Sascha het door allerlei oorzaken niet makkelijk heeft. Ondanks haar opleiding en werkervaring is ze, zonder werk en inkomen, in deze situatie beland. Ze werkte eerder als freelance styliste en journaliste bij tijdschriften. Later kreeg ze een vaste baan op de redactie.
Na twee jaar beginnen de problemen. Ze verliest haar baan, breekt haar enkel en ook haar ex verliest zijn baan en huis. De alimentatie kan niet meer betaald worden en ze moet zelfs aankloppen bij de voedselbank.

Het boek heeft de subtitel "Blijven lachen in tijden van nood". Uiteindelijk moet je proberen te genieten van wat je allemaal nog hebt. Arme mensen zijn nu eenmaal voortdurend met geld bezig.

Dit boek reserveren! Klik hier!

Marga de Jong

Plaats reactie
Beveiligingscode Vernieuwen

Blogarchief