moskeeEen maand of twee geleden lag De kleine moskee op de prairie bij mij in de brievenbus (Maandelijks krijg ik een boek opgestuurd die ik dan voor Welkboek lees en recenseer) De kaft sprak me direct aan en ik had dit boek uit voor ik het wist. Zarqa Nawaz gaf me een verfrissende en humoristische blik in haar leven van een praktiserende moslima.

Op jonge leeftijd is Zarqa met haar ouders vanuit Pakistan naar Canada geëmigreerd en loopt tegen veel culturele verschillen aan. In haar "brood"trommel zitten hele andere dingen dan brood maar als ze dan haar moeder vraagt om ook brood mee te geven wil dat niet echt helpen om bij de groep te horen. Ook het aantrekken van een jurk helpt niet, vooral niet als je van je moeder er toch een broek onderaan moet doen. Haar studie, de zoektocht naar een echtgenoot en vooral de pelgrimstocht naar Mekka ( Hadj) beschrijft ze op een grappige en soms ook intieme manier.

Behalve schrijfster en journaliste heeft Zarqa een gelijknamige komedieserie geproduceerd waar niet alle moslims zo blij mee waren. Dat ging zelfs zo ver dat ze in eerste instantie niet meer welkom was in de moskee.

Een stukje tekst uit het boek:

Als god in zeven dagen een heel heelal kon scheppen, bergen kon neerzetten en oceanen kon vullen met prachtige wezens, kon hij toch ook een manier bedenken om me een jurk zonder broek te laten dragen. Maar nee hoor, in zijn eindeloze luister was God tot de oplossing gekomen dat mijn moeder met me mee naar school ging. Ze was het toonbeeld van oncoolheid en ik had haar onopzettelijk vrijgelaten. Ik nam aan dat ik werd gestraft voor al mijn geklaag.


Zarqa komt bij mij over als een impulsieve, chaotische flapuit wat komische taferelen oplevert, soms een beetje over de top. Ze kijkt kritisch naar haar eigen geloof en neemt niet alles zonder slag of stoot aan. Makkelijk en vlot leesbaar waarbij ik interessante dingen heb opgestoken over de Islam en de bedevaart naar Mekka.
Kortom, een aanrader dus!

Reserveer hier De kleine moskee op de prairie in onze catalogus

Ingeborg

Plaats reactie
Beveiligingscode Vernieuwen

Blogarchief