Massada

massadaOp de berg Massada hebben rond 70 na Christus bijna 1000 Joden (Zeloten) zelfmoord gepleegd. Dit om te voorkomen dat ze in handen zouden vallen van de Romeinen. Een lange tijd hielden de Zeloten stand tot de Romeinen een soort brug bouwden en hiermee de berg konden veroveren. De houding van deze radicale Zeloten hebben een grote betekenis in het huidige Israël. "Massada mag noot meer vallen" is een uitspraak die opgenomen is in de eed die Israëlische soldaten af moeten leggen.

Sterke vrouwen 

Eén voor één vertellen vier joodse vrouwen hoe ze op de berg Massada terecht komen en hoe ze daar wonen, werken en ook liefhebben.

De ene vrouw gaat verder met haar verhaal daar waar de ander gestopt is. Ze werken allevier in de duivenhokken. Vooral het verzamelen van mest van de duiven is van groot belang voor het groeien van de gewassen op de berg. Deze vrouwen zijn zeer verschillend maar hebben één ding gemeen, ze zijn heel sterk en kiezen soms hun eigen weg tegen de gebruiken van hun volk in. 

 

 

alice hoffman

 

Een prachtig, intens maar ook zeer triest geschiedenisverhaal waarbij je veel over de leefgewoontes van deze Zeloten te weten komt. De vrouwen krijgen een plaats in je hart en de berg wordt je tweede thuis. Laat je niet weerhouden door het aantal van 500 pagina's want ik kan je verzekeren dat je er doorheen vliegt en aan het einde nog wel 500 pagina's verder zou willen lezen.

 

Je kunt De duivenhoudsters reserveren in onze catalogus

 

Ingeborg Roos

Plaats reactie
Beveiligingscode Vernieuwen

Blogarchief