hell or highwater featured


De betekenis van 'hell or high water' is vrij vertaald: doen wat je moet doen ongeacht de omstandigheden. Volgens mij hebben we dan eindelijk de Engelse uitdrukking voor 'de dood of de gladiolen' gevonden. Want dat is precies wat de hoofdrolspelers van Hell or high water aangaan. Deze dramafilm gaat over twee broers die meerdere bankovervallen plegen en hiervoor gekozen hebben vanwege de omstandigheden. Welke omstandigheden dit zijn ga ik nog niet vertellen, want dat wordt pas gaandeweg de film steeds meer duidelijk. Maar ik kan wel alvast verklappen dat je gaat meevoelen met de bankovervallers.

 

Moderne western

Het hele sfeertje in de film ademt het gevoel van een western uit. De film speelt zich af in Texas, dus bevolking loopt met cowboyhoeden en heeft een flink accent. De desolate landschappen en kleine stadjes werken hier ook aan mee. En dan de muziek: wat een fantastische soundtrack hebben Nick Cave en Warren Ellis gemaakt en samengesteld. Van hele dreigende muziek waarin veel de viool wordt gebruikt tot treffende country en folknummers. Het draagt echt bij aan de algehele sfeer van de film.
Ook de twee rangers die achter de bankovervallers aan zitten zouden zo uit een western hebben kunnen komen lopen. Het zijn ook nog eens een blanke en een Indiaanse agent die niet wars zijn van onderling geplaag over hun afkomst. Vooral Jeff Bridges steelt hier de show. Zijn karakter is bijna met pensioen maar zet zijn tanden nog even flink in deze zaak. Dat deze lokale agenten jacht op de bankovervallers maken en niet de FBI, komt doordat de bankovervallers slim genoeg zijn om kleine banken te overvallen en hierbij alleen de losse biljetten meenemen. De gebundelde biljetten zijn gemarkeerd en bij relatief kleine bedragen komt de FBI niet in actie. Waar de eerste bankoverval nog vrij knullig gaat, worden ze er gaandeweg steeds handiger in. Maar de vraag is natuurlijk of dit goed blijft gaan en of ze hun uiteindelijke doel bereiken of dat ze worden ingerekend door de rangers.

 

Broederliefde

De broers zijn totaal verschillende types maar hebben alles voor elkaar over. Tanner is de explosieve losbol die net vrij is uit de gevangenis en daardoor het overlijden van hun moeder heeft gemist. Toby heeft zorg gedragen voor haar tijdens het ziektebed en heeft zich bekommerd over de ranch. Toby is eigenlijk de zorgzame man, maar is wel weg bij zijn vrouw en heeft al een jaar geen echt contact gehad met zijn zoons.
Deze tegenovergestelde karakters zorgen ervoor dat er nog wel eens wordt gediscussieerd, maar er worden ook herinneringen aan vroeger opgehaald en zware onderwerpen besproken. Ook hier zit het acteerwerk helemaal snor. Alles aan deze film staat als een huis. Naast het acteerwerk en de muziek, zijn ook de cinematografie en het schrijfwerk fantastisch.

Reserveer hier Hell or high water


Joey

Plaats reactie
Beveiligingscode Vernieuwen

Blogarchief