De wintertijd is in aantocht en de dagen worden korter, gezellige winteravonden breken aan. Heerlijk om op de bank weg te kruipen met een bloedstollende thrillerserie, liefst van Scandinavische makelij.

Wat is dat toch met die Scandinavische thrillers? De laatste decennia is de populariteit van deze series omhoog geschoten. De grote kracht van de series is niet alleen het ijzersterke verhaal, ook een kijkje in het leven van de hoofdpersonen voegt een extra dimensie toe. Er worden niet alleen misdaden opgelost.

Wonderschone natuur

Zelf heb ik ze inmiddels ook ontdekt. Afgelopen jaar heb ik veel Scandinavische thrillers bekeken. Alleen al de adembenemend mooie natuur die in beeld komt.
Mijn hart gaat uit naar het Mediterrane Zuiden. Scandinavië stond niet op mijn lijstje. Door de series met wonderschone, sfeervolle beelden van de Zweedse archipel, Lapland, IJsland, Noorwegen en ander natuurschoon werd mijn aandacht getrokken. Vooral Noorwegen met zijn fjorden, gletsjers, bergen, bossen en meren en IJsland met zijn grillige landschappen springen er bij mij uit. Het is uitgestrekt en het kan er bovendien koud en donker zijn, ideaal om ongezien misdaden te plegen.

Gewone mensen

De series zijn veel ingetogener dan de Amerikaanse misdaadseries met snelle beelden en veel geschiet. Die ingetogenheid doet niets af aan de spanning en de charme zit hem ook in de natuurlijke personages met goed uitgewerkte karakters. Gewone mensen met hun eigen problemen. Je kunt je identificeren met de hoofdpersoon, maar ook met de dader. Wat gaat er in dat hoofd om?

Boeiende verhaallijnen vanuit verschillende gezichtspunten uitgebeeld, iedereen heeft zo zijn geheimen. Tegelijkertijd wordt er soms veel geweld gebruikt. Maar ja, ik ben me er van bewust dat het fictie is. In het aardse leven gebeuren er immers ook veel gruwelijke zaken die het daglicht niet kunnen verdragen.

Moeilijk om een keuze te maken uit het assortiment van series die ik gezien heb om een stukje aan te wijden. De laatste twee series die ik heb bekeken waren The cliff en Eyewitness.

The cliffThe cliffThe cliff is een IJslandse serie met een bovennatuurlijk tintje. Zelf ben ik daar wel van gecharmeerd. Het heeft iets ongrijpbaars, je kunt er geen invloed op uitoefenen. Het voegt een extra dimensie toe aan het verhaal, mits het subtiel gedoseerd wordt toegepast.
De serie bestaat uit twee seizoenen. In de eerste serie draait het om een mysterieus ongeluk op een bouwplaats. Het betreft een heilige plek waar regelmatig spookachtige lichten worden gezien. De hoofdpersoon is Helgi Marvin Runarsson, een politie-inspecteur uit Reykjavik.

In de tweede serie keert Helgi terug naar een plek die nare herinneringen uit zijn jeugd oproept. Ook hier spelen bovennatuurlijke invloeden.
Het donkere, vulkanische landschap straalt een bepaalde sfeer uit. Misschien toch maar eens een keertje die kant op.

EyewitnessEyewitness

Eyewitness

 

In de Noorse serie Eyewitness hebben twee tieners, Philip en Henning, een geheime afspraak in een vervallen keet bij een verlaten zandgroeve. Ze zijn ongewild getuige van meerdere liquidaties en zijn gespot door de dader. Ze weten te ontsnappen en besluiten samen om aan niemand te vertellen wat ze hebben gezien. Extra spannend wordt het als het onderzoek naar de meervoudige moord wordt toegewezen aan de pleegmoeder van Philip, politiechef Helen Sikkeland.

Bij het kijken naar Eyewitness zat ik regelmatig op het puntje van de bank, adembenemend zo spannend.

Marga de Jong

Deze series reserveren, klik dan op onderstaande titels!

The cliff

Eyewitness


Plaats reactie
Beveiligingscode Vernieuwen

Blogarchief