Spannende Boeken Weken

De Spannende Boeken Weken zijn weer in volle gang en duren nog tot en met 25 juni. Een goed moment om weer eens een spannend boek te bespreken. Op 7 juni jongstleden is de VN thrillergids weer uitgekomen. Naar mijn mening een mooie leidraad in je zoektocht naar spannende boeken. En omdat er in die gids altijd maar weinig boeken de volledige 5 sterren weten binnen te slepen heb ik er daar één van uitgekozen. Het thrillerdebuut van een Nederlandse schrijver. Dagboek uit de rivier van Frederik Baas. Dit is een pseudoniem van Jan van Mersbergen die al een aantal literaire boeken op zijn naam heeft staan. Dagboek uit de rivier is wel zijn thrillerdebuut.

Het verhaal

Barbara gaat na een vervelende scheiding met haar nieuwe vriend Robbert en haar zoon Rens een weekje op vakantie naar de Ardennen. Daar woont ook een schrijver die een heel lovend debuut op zijn naam heeft staan. Robbert is de uitgever van zijn boeken en Barbara heeft die schrijver al eens ontmoet tijdens een uitgeversborrel. De schrijver werkt in de Ardennen al een paar jaar aan een nieuwe roman maar heeft last van een writersblock. Opvallend is dat Robbert nogal negatief neergezet wordt door de schrijver. Omdat ze de oplaadkabel van de iPad van Rens zijn vergeten verzint Barbara op een gegeven moment een speurtocht die ze heeft gebaseerd op de verdwijning van een jonge vrouw (Emma) daar vlak in de buurt. Deze verdwijning is ook het onderwerp van de nieuwe roman van de schrijver die maar niet van de grond komt. De speurtocht die als spel begon veranderd echter in een echte zoektocht naar de verdwijning van Emma.

dagboek uit de rivier voorzijdedagboek uit de rivier achterzijde

Spanningsboog

Het verhaal wordt echt spannend op het moment dat Barbara het spel bedenkt om in eerste instantie vooral haar zoon Rens bezig te houden en te voorkomen dat de jongen zich gaat vervelen. Dat spel wordt gaandeweg steeds serieuzer en raakt steeds meer verweven met het onderzoek naar de verdwijning van de jonge vrouw. De aanwijzingen van de speurtocht lijken steeds meer naar de oplossing van de verdwijning van Emma te leiden. Het boek en het onderzoek komen in een stroomversnelling en de spanningsboog loopt flink op.

De uiteindelijke wending in het boek is zeker verrassend maar in mijn beleving ook ongeloofwaardig. Daarom krijgt het boek van mij 4 sterren in plaats van de 5 die het boek door de VN thrillergids is toe bedeeld. De taal in het boek is éénvoudig en vlot waar door het leest als een trein. Verder is het boek niet te dik, slechts 200 bladzijden. Ik denk dat het boek het daarom ook goed zou kunnen doen bij scholieren.


Reserveer Dagboek uit de rivier hier in onze catalogus


Chris

Plaats reactie
Beveiligingscode Vernieuwen

Blogarchief