Fantasiewereld

Ik ben Da Vinci's Demons gaan kijken, omdat ik Leonardo Da Vinci een intrigerend kunstenaar en wetenschapper vind (en omdat de schrijver, David S. Goyer, degene is die aan de geweldige Batman trilogie van Christopher Nolan heeft meegepend). Dat blijkt een verkeerd uitgangspunt. Deze serie heeft met de daadwerkelijke historie erg weinig te maken. Ook niet met de historische figuur van Da Vinci. Wie geschiedkundige juistheid van belang vindt, moet dit aan zich voorbij laten gaan. Dat geldt ook voor de topografie. De manier waarop de hoofdpersonen in de tweede serie naar en door Peru trekken slaat bijvoorbeeld nergens op (wonderlijk genoeg wordt dan wel weer de echte Quechua-taal gebruikt). Dit is een volledige fantasiewereld met enkele historische ankerpunten. Als zodanig levert het wel boeiend entertainment.

Inventief

En ja, de meeste ingrediënten herken je uit andere series, maar het is wel op een interessante eigen wijze bij elkaar gesprokkeld. Ondanks bovenstaande kritieken, die velen online delen, krijgt de reeks een hoge beoordeling op de Internet Movie Database. Het is dan ook allemaal spannend, erotisch en mysterieus. En de dynamiek tussen Da Vinci (Tom Riley) en diens Nemesis (Girolama Riario/Blake Ritson) ontspint zich met name door de unieke interpretatie van de laatste tot een bijzonder kat en muis spel. De inventieve uitvindingen zijn prima verbeeld en in het verhaal verweven.Wat mij wel tegenstaat, net als bij het vijfde seizoen van Game of Thrones, zijn enkele onnodig uitgesponnen martelscenes in de tweede reeks. De serie is niet diepgaand genoeg om daar betekenis aan te geven en dus gaat dit in de richting van een wat mij betreft fout soort 'entertainment'. Maar doorgaans wordt de balans tussen lichtvoetigheid en zwaardere accenten goed bewaard.

Missing link

De tweede reeks is overigens veel beter dan de eerste. Helaas is de derde en laatste reeks niet in een Nederlandse versie uitgebracht en dus ook niet in de bibliotheek te leen. Kunnen we niks aan doen. Is dit niet te missen? Nee, het is zeker geen meesterwerk, maar als mystiek avontuur en ontdekkingsreis zonder meer goed te pruimen.

Reserveer Da Vinci's Demons in onze catalogus

Raoul

Plaats reactie
Beveiligingscode Vernieuwen

Blogarchief