einstein education not learning facts but training mindVorige week had ik samen met een collega een studiedag van 21st Century Skills NL; een organisatie die gericht is op een praktijkgerichte aanpak van innovatie van het onderwijs.

Tijd voor vernieuwing
Het jaarklassensysteem dateert inmiddels van begin vorige eeuw, dus de hoogste tijd om het schoolsysteem radicaal om te gooien en zich aan te passen aan de huidige tijd. Voor mij betekent dat groepsdoorbrekend werken waarin men echt kijkt naar waar het kind aan toe is en leerstof veel meer wordt aangeboden via vakoverstijgende projecten. Ook de leerkrachten zullen anders ingezet moeten worden. Naar mijn idee wordt een leerkracht veel meer een coach en worden zij schoolbreed ingezet op talent. Wie dit alles goed verwoord is de educatief innovator Sir Ken Robinson die je in het filmpje onderaan deze blog kunt horen spreken. Tot zover mijn pleidooi over onderwijsvernieuwing en nu terug naar het creatieve denken, een van de 21e eeuwse vaardigheden.

Rust, ruimte, rommel

Om goed te kunnen leren en creativiteit te ontwikkelen heeft een kind vertrouwen, plezier, nieuwsgierigheid, uitdaging, aandacht, concentratie en verwerkingstijd nodig. Daarvoor is een omgeving nodig die de 3 welbekende R'en bevat. Alleen staan ze nu voor rust, ruimte en rommel. Creatief denken kun je verdelen in 5 basisvaardigheden, te weten:

1. Associëren, bijvoorbeeld associaties maken bij namen zodat je ze beter onthoudt.
2. Anders kijken, bijvoorbeeld bedenken waarvoor je een paperclip nog meer kunt gebruiken.
3. Oordeel uitstellen, bijvoorbeeld het positieve in een probleem proberen te zien.
4. Divergeren, bijvoorbeeld bedenken wat een rondje allemaal kan voorstellen.
5. Verbeelden, bijvoorbeeld het bedenken van verhalen.

Bibliotheek Kennemerwaard besteedt veel aandacht aan innovatie en wij volgen nieuwe ontwikkelingen dan ook op de voet. Vaak komen we met studiedagen bekende materie tegen. Het is een bevestiging dat we op de goede weg zijn, maar het is heel fijn als je ook nieuwe dingen leert of de verdieping in kunt gaan en dat was deze studiedag zeker het geval! Ik ben ontzettend blij dat mijn werkgever ons de ruimte en vrijheid geeft om te innoveren in de richting die wij nodig achten. Deze dag heeft mij weer meer kennis en praktische vaardigheden gebracht om de scholen in te brengen.

 Wilt u zelf eens creatief met uw gedachten aan de gang, begin dan eens met de Omdenken boeken.


Joey

Plaats reactie
Beveiligingscode Vernieuwen

Blogarchief