Boeken om Feijenoord kampioen te maken?

Een week of twee geleden zag ik bij DWDD dat Michel van Egmond voor iedere speler van Feijenoord een boek had uitgezocht die ze zouden moeten lezen om ze aan de overwinning te helpen. Voor de keeper had hij bijvoorbeeld 100 jaar eenzaamheid van Marquez. Dit idee is afkomstig van de zeer succesvolle basketbal coach Phil Jackson die ieder jaar een boek kocht voor zijn spelers.

De boekenapotheek

boeken apotheekNu kwam ik toevallig een paar dagen ervoor De boekenapotheek tegen in de bieb in Bergen waarin als remedie voor vele kwalen op een grappige manier een boek wordt voorgeschreven. Voor bijvoorbeeld kiespijn wordt Anna Karenina van Tolstoj aanbevolen en als je ontevreden bent met hetgeen wat je hebt wordt Een schitterend gebrek van Japin geadviseerd. Dit alles met een verklarende tekst waarom je dit boek dan zou moeten lezen.

Lijstjes

Deze uit het Engels vertaalde "pil" heeft ook toptienlijsten zoals de tien beste boeken om reislust te genezen of tien beste boeken voor op de wc maar ook de top tien beste romans om je aan het lachen te maken.

Leestips

Ook zitten er diverse vaak komische leestips tussendoor zoals de vijftig-bladzijdenregel: lees minimaal vijftig bladzijden van een boek en als het dan niets is stop er dan mee. Ik sluit me helemaal aan bij deze tip, Maar voor lezers zoals ik hebben ze weer de tegenovergestelde tip dat je door moet zetten in een boek en in langere tijdsblokken moet lezen omdat sommige boeken pas halverwege op gang komen...

Boekenschip

Het idee van boeken voor een kwaal zit ook in de roman De boekenapotheek aan de Seine waar een Parijse boekhandelaar een literaire apotheek in zijn boekenschip heeft ingericht met allerlei soorten boeken voor allerlei kwalen.

In ieder geval is de boekenapotheek een zeer vermakelijk boek wat je op nieuwe leesideeën brengt. Maar nu blijft nog de vraag of het lezen van deze boeken ook echt helpt bij kwalen en het winnen van wedstrijden? Dat moeten we nog even afwachten maar als Feijenoord wint....???

De boekenapotheek is te reserveren in onze catalogus

IngeborgPlaats reactie
Beveiligingscode Vernieuwen

Blogarchief