Mijn collega Edith heeft vorige week over de start van de Nationale Voorleesdagen geblogd. Vandaag is alweer de laatste dag van deze grote landelijke actie. Maar dat betekent natuurlijk niet dat je nu minder hoeft te gaan voorlezen. Integendeel: voorlezen stimuleert al vanaf de babyleeftijd de taal- en spraakontwikkeling en vergroot de woordenschat. Voorlezen schept een hoop voorwaarden die ervoor zorgen dat kinderen zelf ook betere lezers worden. Van het kennis maken met een boek en de 'leesrichting' tot begrijpend luisteren. Daarbij is het natuurlijk fijn om een moment van de dag even alle aandacht voor elkaar te hebben en samen in een boek te duiken.

voorlezen3Om je te stimuleren om te blijven voorlezen, hier een aantal tips:

1. Voorleesritueel
Maak elke dag even tijd om voor te lezen, bijvoorbeeld voor het naar bed gaan. Een vast moment maakt lezen tot een ritueel en iets vertrouwds. Bovendien is het een rustige afsluiter van de dag waardoor je kind beter in slaap kan komen.

2. Blijf ook voorlezen als je kind zelf kan lezen

Het is belangrijk om voor te blijven lezen als je kind zelf leert lezen. Eerste leesboekjes zijn door hun eenvoudige taal en verhaal vaak niet al te boeiend en kinderen zijn in deze fase bovendien zo bezig met het technisch lezen van de woorden, dat ze zich van de inhoud van het verhaal nauwelijks bewust zijn. Voorgelezen worden is nog steeds heel prettig en stimuleert je kind om zelf te willen lezen. Of wissel eens af; jij leest een stukje voor en dan je kind. Maar ook als je kind weer wat ouder is en steeds beter gaat lezen, blijft het fijn om voorgelezen te worden. Kies dan een boek dat qua leesniveau wat hoger ligt dan wat het kind zelf aan kan.

3. Een boek kiezen
Kies een boek dat past bij de interesse van je kind. Alles is voor te lezen als een kind maar belangstelling heeft. Het is wel goed om af te wisselen zodat je kind kennis kan maken met verschillende soorten teksten. Of sluit aan bij een thema dat thuis of op school speelt. In de bibliotheek helpen wij natuurlijk graag bij het zoeken van een geschikt boek.

4. Lees hetzelfde boek vaker voor

Herhaling is belangrijk en erg prettig voor een kind. Door een verhaal vaker te vertellen zal je kind het beter begrijpen. Wees niet bang voor verveling; een kind leert elke keer weer andere dingen uit het boek.

5. Voorspel samen het verhaal

Kijk samen naar de voorkant van het boek en lees de titel voor. Vraag je kind waar hij denkt dat het boek over zal gaan en waarom hij dat denkt. Stop eens op een spannend moment in het verhaal en vraag je kind hoe hij denkt dat het verder gaat. Vraag na het gelezen te hebben of het klopte wat hij dacht. Door na te denken over het verhaal, leert een kind oplossingen te bedenken.

6. Speel in op reacties

Vaak leeft een kind mee en lacht het om grapjes. Speel hier op in, laat je kind vertellen en vraag eens naar zijn eigen ervaringen.

7. Moeilijke woorden?

Moeilijke woorden worden in de context van het verhaal vaak wel duidelijk. Maar je kunt er ook even aandacht aan besteden. Door het uit te leggen of een plaatje te laten zien onthoudt je kind het beter.

8. Lees voor zoals je praat

Het is helemaal niet nodig om met verschillende stemmetjes voor te lezen. Probeer voor te lezen met een natuurlijke stem en het verschil duidelijk te maken met de toon, harder en zachter en met emotie. Dan komt het het beste over. Maar als je er zin in hebt, is een beetje gek doen op zijn tijd niet verkeerd natuurlijk!

voorlezen biebIn de bibliotheek wordt natuurlijk ook vaak voorgelezen. Je bent van harte welkom om samen met je kind(eren) te komen. Er wordt op een professionele manier voorgelezen en het verhaal wordt vervolgd door
een verwerkingsactiviteit. Hartstikke leuk en het is nog gratis ook!

 

Bekijk hier de voorleesmomenten.

 

 

Joey

 

 

 

Plaats reactie
Beveiligingscode Vernieuwen

Blogarchief