momredirDeze film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en opgedragen aan de duizenden vrouwen die stierven in het krankzinnigengesticht op Blackwell's Island in New York City. Sommigen vragen zich af waarom deze film nog niet eerder omarmd is door Hollywood.
Caroline Barry, in de hoofdrol van Nellie Bly, brengt Nellie tot leven. Christopher Lambert speelt een hoofdrol als arts. Hij is er van overtuigd dat hij het juiste doet, maar is verblind door zijn eigen ego.

Nellie Bly

De jonge vrouwelijke reporter Nellie Bly (geboren als Elizabeth Cochrane) werkt voor de bekende uitgever Joseph Pullitzer. Ze is pas 23 jaar en het is best moeilijk om een vrouw te zijn in die tijd zo rond het jaar 1887.

Menselijke rattenval

De onverschrokken Nellie heeft het plan opgevat om de misstanden in het vrouwengesticht, een menselijke rattenval, bloot te leggen. Met als resultaat een helder, duidelijk en onverbloemd verhaal over de corruptie, grove mishandeling en moorden die daar plaats vinden. Ze riskeert hiermee haar leven, maar ze heeft vertrouwen in haar eigen kunnen.

Toneelact

Nellie moet de autoriteiten overtuigen dat ze krankzinnig is en laat zich opnemen in het Bellevue Hospital. Ze gedraagt zich vreemd en herinnert zich zogenaamd niets meer. Als dat lukt en ze op Blackwell's Island arriveert stopt ze direct met haar act en praat en handelt weer normaal. Alleen is het gemakkelijker om er in te komen dan er weer uit.

Onmenselijke toestanden

Er is geen verwarming in de inrichting, het is er steenkoud en je mag er niets doen wat de hersenen stimuleert. Sommige vrouwen worden in de isoleercel opgesloten vanwege buitensporig lezen. De zusters sarren, treiteren en mishandelen. Het voedsel is slecht. Degenen die de toestanden naar buiten willen brengen verdwijnen, het sterftecijfer is hoog. Er is zelfs een eigen crematorium.

Undercover

Nellie sluit vriendschap met verschillende vrouwen en komt zo meer te weten. Ze houdt stiekem een notitieboekje bij en is bang dat het wordt ontdekt.
Patiënten worden gedwongen opium in te nemen en als je lastig bent wordt de dosis laudanum verhoogd. Als de zusters weg zijn steekt Nellie haar vinger in haar keel.

Wreedheden

Er zijn voortdurend incidenten. Margareth, die al verzwakt is, wordt de hele nacht in een koud bad gehouden. De volgende dag vindt men haar dood in bed.
De baby van Louise wordt afgepakt in het Bellevue Hospital. Haar man is thuis betrapt met het kindermeisje en hij laat Louise voor gek verklaren.

Missie geslaagd

Door toedoen van haar baas, die haar na de afgesproken tijd weer komt halen, wordt Nellie gered. Haar verhaal verspreidt zich als een lopend vuurtje over de hele wereld en ze is vastbesloten de toestand van de achterblijvers te verbeteren. Nellie is dus in haar opzet geslaagd en uiteindelijk baant ze de weg voor alle toekomstige vrouwelijke journalisten.

Tot slot

Duistere film en schokkend ook zoals er met kwetsbare mensen werd omgesprongen in de 19e eeuw. Heel wat jaartjes loop ik al rond op deze aardbol en eigenlijk ben ik nergens meer verbaasd over. Maar ook heden ten dage zijn er nog steeds misstanden met mensen die aan onze zorgen zijn toevertrouwd. Daar zal ik nooit aan wennen, kwetsbare mensen zouden zich ook veilig en geborgen moeten voelen in deze samenleving.

Marga de Jong

Deze film reserveren! Klik hier!

Plaats reactie
Beveiligingscode Vernieuwen

Blogarchief