victoriabiografieboekBiografie

Over koningin Victoria van Groot-Brittannië zijn al talloze boeken verschenen. Zij was dan ook een zeer opmerkelijke vrouw die een belangrijke rol speelde in de wereld van de 19e eeuw. De meest recente biografie is dit meesterlijke boek van Julia Baird, Victoria Koningin. Het is een prachtig, uitgebreid en zeer leesbaar werk geworden. Haar hele leven, van 1819 tot 1901, wordt uiteengezet. Victoria's omgang met de diverse ministers, andere vorsten, echtgenoot, kinderen en overige familieleden wordt tot in de details beschreven. Haar persoon komt echt tot leven en ik heb dan ook zeer genoten van dit boek.

Grote veranderingen

Aan de hand van haar regeerperiode (1837-1901) wordt tegelijkertijd veel verteld over de grote veranderingen die plaatsvonden. De Industriële Revolutie, waarin Engeland een voortrekkersrol vervulde, had veel invloed op de samenleving. De slavernij werd afgeschaft (30 jaar eerder dan in Nederland!) en de 'gewone' mensen kregen heel langzamerhand iets meer te vertellen over hun eigen leven. Er was weliswaar nog veel armoede aan het begin van de 20e eeuw maar toch was de samenleving bijna onherkenbaar veranderd.

Jonge koningin

Victoria werd min of meer door toeval koningin. Haar vader stierf al op vrij jonge leeftijd en zijn broers bleven allemaal kinderloos. Zij was nog maar net meerderjarig toen ze op de troon kwam. De ministers hadden er niet veel vertrouwen in en vanzelfsprekend voelde zij zichzelf in het begin ook onzeker. Uiteindelijk werd ze een zeer machtige vrouw die over een reusachtig wereldrijk zou regeren.

Moeder en echtgenote

Een belangrijk onderdeel van haar leven vormden haar echtgenoot en kinderen. Haar man, prins Albert, was een Duitser. Veel Britten moesten in eerste instantie niets van hem hebben. Hij werd hoe langer hoe meer geaccepteerd en werd voor Victoria een echte steun en toeverlaat. Samen kregen ze een zeer groot gezin. De koningin was ontroostbaar toen haar man in 1861 stierf en trok zich daarna voor lange tijd uit het openbare leven terug. Veel van haar kinderen zouden trouwen met leden van Europese vorstenhuizen. Een van haar kleindochters was de laatste tsarina van Rusland en Victoria's oudste dochter was de moeder van Keizer Wilhelm. Na de dood van Victoria kwam haar zoon Edward VII op de troon. Het was het einde van een zeer bewogen tijdperk.

Wil je deze prachtige biografie reserveren? Klik dan hier.

Tv-serie

Het eerste deel van de televisieserie Victoria beschrijft het begin van haar regeerperiode tot aan haar huwelijk met prins Albert. Het is een mooi, meeslepend kostuumdrama voor de echte liefhebbers. De liefdevolle begeleiding door Lord Melbourne, de minister-president, speelt een belangrijke rol. Het vinden van een geschikte huwelijkskandidaat was nog een hele toer, zeker als je veel tegenwerking krijgt en zo'n 'goede partij' bent. En wat te denken van die verschrikkelijke, op macht beluste John Conray, bij wie Victoria's moeder zo onder de plak zit? Kortom, genoeg intriges, gekonkel en romantiek. Een verhaal over een jonge vrouw die zich de kaas niet van het brood laat eten. Ze gaat praktisch vanaf het begin op haar strepen staan, en hoe!

victoria dvd

 

 

                                                                               

 

Als je deze tv-serie wilt reserveren, kun je hier klikken.

Roman

Daisy Goodwin, die verantwoordelijk was voor het script van de tv-serie, schreef tegelijkertijd deze roman, bestemd voor wie het verhaal nog eens op z'n gemak wil nalezen. Het boek en de serie zijn gebaseerd op historische feiten, dagboeken en brieven.  

victoriaroman

Als je hier klikt kun je de roman reserveren.

Louise

Plaats reactie
Beveiligingscode Vernieuwen

Blogarchief