Brandhaarden en Wereldnieuws - Boko Haram GEANNULEERD

donderdag 12 november 2015 (vanaf 20.00 uur)
Bibliotheek Heerhugowaard
Brandhaarden en Wereldnieuws - Boko Haram GEANNULEERD

Deze lezing gaat helaas niet door.

Door Ontwikkelingswerker, auteur en journalist Manon Stravens (1977). In april 2014 werden ruim 200 meisjes ontvoerd. Rebellenlegioen Boko Haram rukte ze bruut uit hun eigen omgeving en nog steeds is een groot deel van hen onvindbaar.

Dat was het moment dat de westerse wereld de ogen opende voor deze terreurgroep, die het noordoosten van Nigeria al ruim zes jaar bijzonder onveilig maakt met zelfmoordaanslagen en ontvoeringen. Boko Haram is een uiterst moeilijke grijpbare beweging en een ver-van-onze-bedshow. Maar de opmars van Al Qaida en IS én de mogelijke banden die kunnen ontstaan met dergelijke lokale bewegingen, maken dat we niet langer onze ogen kunnen sluiten. Ontwikkelingswerker, auteur en journalist Manon Stravens (1977) werkte tussen 2009 en 2013 in Mali, West-Afrika. Ze struinde de randen van het Boko Haram-gebied af en sprak met journalisten, vluchtelingen, militairen, burgermilities, jongeren, imams, dominees en talloze anderen. Hieruit ontstond het boek 'De opstand van Boko Haram - hoe een ideologische revolte in Nigeria uitgroeide tot een oorlogsmachine’.

Op donderdagavond 12 november licht Stravens in de serie ‘Brandhaarden en Wereldnieuws’ toe hoe Boko Haram is ontstaan, hoe de organisatie opereert, wat de aanhangers motiveert en door wie of wat de groep wordt gefinancierd? Stravens probeert grip te krijgen op ‘een van de meest geheimzinnige bewegingen in de wereld’, zoals een Nigeriaanse journalist Boko Haram omschrijft.

Bibliotheek Heerhugowaard Centrum

Tijd              20.00 uur

Toegang       € 10,- (bibliotheekleden € 9,-)

Brandhaarden en Wereldnieuws
Bibliotheek Kennemerwaard presenteert met ‘Brandhaarden en Wereldnieuws’ een serie avonden over actuele, wereldse onderwerpen. Met deskundige sprekers worden onderwerpen als IS, het Rusland van Poetin, de vluchtelingenproblematiek, TTIP en de Griekse crisis nader toegelicht en uitgelegd. Elke avond is er ruim voldoende tijd voor vragen en discussie over het betreffende onderwerp. Te gast waren eerder journalisten Judith Neurink, Peter d’Hamecourt en schrijvers Amir Chitzan en André Hoogeboom.

Manon Stravens
Manon Stravens (1977) is ontwikkelingswerker, auteur en journalist. Tussen 2009 en 2013 werkte ze in Mali, West-Afrika, voor ontwikkelingsorganisatie ICCO. Haar eerste boek ‘Bamako Bonjour! Over heethoofden hulp en humor in crisistijd’, is een bundeling van columns over leven en werk in Mali, dat in mei 2013 verscheen. Ze schrijft regelmatig voor het vakblad voor ontwikkelingssamenwerking Vice Versa, maakte reportages onder meer in Sierra Leone, Benin, Bangladesh en Niger, en schrijft voor onder meer Trouw en opiniesite Joop.nl. Inmiddels werkt ze voor het Financieele dagblad.