De VOC en de Banda Eilanden: een genocide om nootmuskaat

donderdag 14 december (vanaf 20.00 uur)
Bibliotheek Alkmaar Centrum
Banda eilanden Jan Pieterszoon Coen

Door Rick van den Broeke.  De beste nootmuskaat ter wereld kwam in de 17e en 18e eeuw van de Banda eilanden (gelegen in de Zuid-Molukken van Indonesië). Reden genoeg voor de VOC om daar een handelsmonopolie op te krijgen. De Bandanese bevolking wilde in de 17e eeuw echter zelf bepalen met wie ze handel dreven. Uiteindelijk resulteerde dat in het uitmoorden van de Bandanese bevolking door de VOC in 1621. Later is er door de VOC veel geld verdiend met de handel in nootmuskaat.

De familie Van den Broeke beheerde op de Banda Eilanden vanaf 1627 nootmuskaatplantages. Rick van den Broeke heeft zich, als nazaat van de familie, verdiept in de geschiedenis van deze eilanden en de wijze waarop de VOC de nootmuskaathandel in eigen beheer kreeg. Tijdens de lezing wordt ook ingegaan op de familiegeschiedenis en wordt er een film vertoond over de Banda eilanden.

Bibliotheek Alkmaar Centrum
Tijd             20:00 uur
Toegang      € 6,- (€ 5,- voor leden)