Willem van Oranje

onze volksheld in een ander licht geplaatst
dinsdag 21 februari (vanaf 20.00 uur)
Bibliotheek Alkmaar Centrum
Willem van Oranje

Lezing door Aron Brouwer en Marthijn Wouters

Wie was Willem van Oranje, onze ‘Vader des Vaderlands’? Vaak wordt hij gezien als een voorvechter van tolerantie, gewetensvrijheid en alles wat Nederlands was, strijdend tegen de machtsbeluste Spaanse koning. Dit ideaalbeeld stamt uit de negentiende eeuw, maar is nog springlevend.

In de lezing gaan Brouwer en Wouters in op hun recent verschenen boek ‘Willem van Oranje, de opportunistische vader des vaderlands’ dat de afgelopen weken veel stof heeft doen opwaaien. Ze maken duidelijk waarom Willem van Oranje in hun ogen helemaal geen bevrijder of idealist is geweest, maar iemand die alleen uit was op eigen macht en glorie. Een bijstelling van het traditionele beeld van Willem van Oranje als onze grootste volksheld achten ze absoluut noodzakelijk.

Georganiseerd door het Alkmaars Historisch Café

21022017 willem van Oranje 1   AlkmaarsHistorischCafe

Bibliotheek Alkmaar Centrum
Tijd 20:00 uur